Tarieven wijkverpleging omhoog bij vier verzekeraars

woensdag 01 november 2017, Tijd 10:36 uur
Huisarts

Verzekeraars Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis investeren het komende jaar extra geld in wijkverpleging. De tarieven, die door de verzekeraars niet genoemd mogen worden, zullen over het algemeen enkele procenten gaan stijgen. Het is echter niet zo dat alle zorgaanbieders kunnen rekenen op meer geld.

CZ geeft aan dat de tarieven niet over de hele linie omhoog gaan. Zij stellen dat sommige zorgaanbieders prima uitkomen met hun budget, waardoor verhoging van de tarieven in die gevallen niet nodig is. Er wordt echt per zorgaanbieder gekeken wat er nodig is. Menzis gaat een indexeringstarief van maximaal 2,5 procent hanteren, dat zorgaanbieders krijgen op basis van doelmatigheid. Dat wil zeggen: de aanbieders die op dat gebied gemiddeld presteren krijgen 1,25 procent, en wie dit niet redt ontvangt niets extra’s.

Het nieuwe kabinet moet de beoogde bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging ongedaan maken. Deze motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, wordt door de hele oppositie gesteund. Een steeds grotere groep kwetsbare ouderen woont thuis, bovendien worden de zorgvragen complexer. Er is 2,1 miljard euro uitgetrokken voor verpleeghuizen, terwijl daar maar een klein percentage van de ouderen woont. Het is daarom van belang dat er meer geïnvesteerd wordt in wijkverpleging.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

*

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Artikelen archief