Zzp’er in de thuiszorg: de voor- en nadelen

ZZP-er in de thuiszorg

Bij Zuster Jansen werken zzp’ers, die zich dagelijks 100 procent inzetten voor het welzijn van onze cliënten. Dit doen zij verspreid over heel Nederland, ‘s nachts en overdag. Werken als zelfstandige zorgverlener is heel anders dan werken in loondienst. Sommige mensen kiezen er bewust voor als zzp’er aan de slag te gaan, andere mensen ‘overkomt’ het omdat er in hun directe omgeving geen andere mogelijkheden zijn. Er zijn nu eenmaal voor- en nadelen verbonden aan het werken als zelfstandige. Daarover vertellen wij u in dit blogartikel graag iets meer.

Waarom worden mensen zzp’er?

Zoals gezegd kiest niet iedereen bewust voor zelfstandig ondernemerschap, maar heel veel anderen doen dat juist ook weer wel. Als wisselende diensten niet langer te combineren zijn met de zorg voor een gezin bijvoorbeeld, of als de bureaucratie binnen de zorg frustraties en onhandigheden geeft. Het kan dan veel prettiger zijn om zelfstandig te gaan werken, waarbij u ook meer zeggenschap hebt over uw eigen agenda.

Hoe kunt u als zzp’er aan het werk in de thuiszorg?

U kunt eigenlijk op drie manieren zzp’er worden in de zorg:

  • zelfstandig ondernemer worden en bijvoorbeeld zelf acquisitie doen
  • u inschrijven bij een bemiddelingsbureau (zoals Zuster Jansen), dat de schakel is tussen de cliënt en de zorgverlener
  • in dienst gaan bij een detacheringsbureau

Welke manier u kiest, hangt af van uw voorkeuren en van uw verdere toekomstplannen. Wilt u echt een zelfstandig opererend bedrijfje starten waarbij u zelf actief op zoek gaat naar cliënten, dan is uw eerste stap waarschijnlijk niet om u in te schrijven bij een bemiddelingsbureau.

De voordelen

Het kan erg spannend zijn, om als zzp’er te gaan werken. Voor instellingen bent u echter heel aantrekkelijk, omdat u alleen betaald hoeft te worden voor de uren die u daadwerkelijk werkt. Er is dus weinig risico voor de zorginstelling die u mogelijk wil aannemen. U heeft wat dat betreft dus een streepje voor op de mensen die alleen in loondienst zouden willen werken.

Als zzp’er heeft u grotendeels beheer over de eigen agenda. U bepaalt in principe uw eigen werktijden, uw uurtarief en de manier waarop u bepaalde dingen doet. U kunt kritischer zijn en u kunt werken voor verschillende opdrachtgevers. Dit zorgt voor dynamiek en afwisseling, waardoor veel zzp’ers lang plezier houden in hun werk. Wat we ook vaak horen van de zzp’ers die voor ons werken, is dat ze de band met hun cliënten als persoonlijker ervaren en dat ze dat erg prettig vinden.

De nadelen

Als u als zzp’er wilt gaan werken in de zorg, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Bepaalde zekerheden die u had toen u nog een (vast) dienstverband had, vallen nu namelijk weg. Zo krijgt u bijvoorbeeld niet doorbetaald als u ziek bent of met vakantie gaat, waardoor het erg belangrijk is dat u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit of dat u zich aansluit bij een pensioenfonds. Het is dus prima mogelijk om een aantal van de nadelen nog goed op te vangen. Een ander nadeel is het feit dat u mogelijk acquisitie gaat doen. Als u niet direct aan het werk kunt, via bijvoorbeeld een bemiddelingsbureau als Zuster Jansen, dan moet u zelf op zoek gaan naar nieuwe cliënten. Dat is niet voor iedereen weggelegd, sommige mensen vinden het erg moeilijk om actief mensen aan te spreken of ‘diensten te verkopen’.

Een laatste nadeel is dat u mogelijk ook minder contact heeft met (vaste) collega’s, zoals u dat in dienstverband wel heeft. Sommige mensen vinden dit juist prettig, maar voor anderen is het een gemis. Het kan dan helpen om andere zzp’ers op te zoeken, bij netwerkbijeenkomsten of op social media.

Wet DBA

Wanneer u eerder als zzp’er aan het werk bent geweest, was u wellicht gewend om een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) aan te vragen bij de Belastingdienst. Sinds de invoering van de Wet DBA is dit niet langer nodig. De Wet DBA betekent wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Het doel van deze wet is kort gezegd om schijnconstructies te voorkomen, en ervoor te zorgen dat beide partijen én de Belastingdienst weten van welk soort arbeidsrelatie er sprake is. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe de inkomsten worden verdiend, hoe uw uw werk naar eigen inzicht kunt invullen en hoe het gaat als u bijvoorbeeld een dienst zou willen ruilen binnen het team. De oude VAR-regels zijn echter nog wel van toepassing: zo moet u bijvoorbeeld nog steeds 1225 uur werken om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek.

Werken via bemiddelingsbureau Zuster Jansen

Zuster Jansen heeft een werving- en selectieproces dat er helemaal op gericht is om alleen de beste zorgverleners en verpleegkundigen binnen te halen. Wij willen namelijk dat onze cliënten altijd de beste zorg ontvangen, wanneer zo lang zij dat nodig hebben. Langer thuis blijven wonen kan alleen met intensieve begeleiding, waarbij er al snel een persoonlijke, intensieve band ontstaat. Op de website bespreken wij onder andere over welke vaardigheden een verpleegkundige en/of een verzorgende moet hebben, en wat wij zoal zoeken in de zzp’ers die zich bij ons aanmelden.

Neem contact op:

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *