Alzheimerdrank Souvenaid niet zo werkzaam als gedacht

woensdag 01 november 2017, Tijd 10:56 uur

Misschien heeft u er al eens van gehoord: het ‘Alzheimerdrankje’ Souvenaid, dat in 2013 door Nutricia op de markt werd gebracht in diverse Europese landen. Van dit drankje werd beweerd dat het de ontwikkeling van beginnende Alzheimer tegen zou gaan. Recentelijk heeft onderzoek uitgewezen dat Souvenaid niet zo werkzaam is als wordt gezegd.

In The Lancet is onlangs een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd, dat is uitgevoerd onder 311 patiënten met beginnende Alzheimer. De helft kreeg Souvenaid (dieetdrank met onder meer vitaminen en mineralen), de andere helft dronk een placebodrank zonder voedingsstoffen. Na twee jaar werd onderzocht in hoeverre de Alzheimer of dementie was gevorderd, en moesten zij diverse cognitieve en geheugentesten uitvoeren.

Hippocampus iets minder gekrompen bij Souvenaidgroep

De resultaten werden met elkaar vergeleken, en uit de scans bleek dat de hippocampus van de ‘placebogroep’ iets meer was gekrompen. Dit is één van de tekenen die wijst op de ontwikkeling van Alzheimer. Beide groepen werden onderworpen aan een vragenlijst, die wordt uitgevoerd om de mate van dementie te bepalen: de Klinische Beoordeling Dementie. De mensen die Souvenaid dronken, lieten op dit vlak betere resultaten zien.

Algemene conclusie is dat Souvenaid geen grote impact heeft op personen die lijden aan (vroege) Alzheimer. Dementie-expert Tara Spires-Jones, van de Universiteit van Edinburgh, zegt dat een gezonde levensstijl (voldoende beweging, gezond eten etc.) het risico op de ontwikkeling van dementie kan verminderen. Maar, als beschadiging van het brein al aanwezig is, kan deze aanvulling op het voedselpatroon de ziekte niet stopzetten.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

*

*

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Nu in het nieuws archief