Aambeien

Aambeien hebben is vaak een probleem waar men niet graag voor uitkomt, hoewel veel mensen ermee te maken krijgen. Het kan lastig zijn om met aambeien naar de huisarts te gaan, omdat men zich er misschien voor schaamt. Maar wat zijn aambeien nu eigenlijk en wat voor klachten veroorzaken ze? In dit artikel geven we u meer informatie over aambeien, de symptomen die u kunt ervaren en de behandeling van de aambeien.

Aambeien, ook wel hemorroiden, zijn zwellichamen die ervoor zorgen dat de anus afgesloten is voor lucht en vocht. Aambeien op zích zijn dus het probleem niet. Aambeien worden pas lastig als ze regelmatig onder hoge druk komen te staan, waardoor zwellingen worden veroorzaakt. Die zwellingen kunnen zowel inwendig als uitwendig ontstaan. Vandaar dat we spreken van inwendige aambeien en uitwendige aambeien. Het is ook mogelijk dat een inwendige aambei door de kringspier naar buiten zakt.

Hoe ontstaan ze?

Zoals gezegd is de oorzaak van aambeien dat ze regelmatig onder (te) hoge druk komen te staan. Dit kan komen door bijvoorbeeld persen bij de ontlasting, verstoppingen, langdurige diarree of te lang doen over de stoelgang. Ook zwangerschap of een bevalling kan veel druk zetten op de aambeien.

Symptomen van aambeien

De klachten van inwendige, uitwendige en uitpuilende aambeien kunnen onderling van elkaar verschillen. Bij inwendige aambeien kunt u bijvoorbeeld jeuk aan de anus ervaren, een branderig gevoel en bloed op de ontlasting. Bij uitwendige en uitpuilende aambeien is de jeuk vaak erger en ervaart u ook meer pijn, bijvoorbeeld bij het zitten. Ook bij deze soorten aambeien kan er bloed op de ontlasting worden aangetroffen. Verder is er bij een uitpuilende aambei nog de kans dat zich in de aambei een bloedprop vormt. Deze kan blauw opzwellen en hevige pijn veroorzaken. We spreken op zo’n moment van een getromboseerde aambei.

Aambeien behandelen en voorkomen

Eigenlijk is het niet nodig om aambeien te behandelen. Het is dus niet altijd noodzakelijk om de huisarts te bezoeken wanneer men aambeien heeft, wat voor veel mensen een opluchting zal zijn. Aambeien genezen meestal namelijk vanzelf. Wanneer dat niet gebeurt of wanneer u ongemakken wil verminderen, kunt u diverse zalven of gels gebruiken. Ook het gebruik van een toiletdouche kan minder pijnlijk (en hygiënischer) zijn dan wc papier. Verder wordt het eten van voldoende vezels en genoeg drinken aangeraden om ervoor te zorgen dat de ontlasting gemakkelijker komt.

In sommige gevallen is het echter wel wenselijk om de huisarts te bezoeken:

  • Wanneer de aambeien maar niet verdwijnen (chronische aambeien)
  • Felle pijn rond de anus die plotseling opkomt
  • Aambeien waarbij koorts optreedt
  • Vaker bloed bij de ontlasting

Wanneer de aambeien blijven komen, kunnen ze door middel van een operatie verwijderd worden. Bij kleine varianten is het echter ook mogelijk om ze met een injectie te behandelen of af te binden, zodat de aambei verschrompelt.

Voorkomen

Aambeien voorkomen is niet altijd mogelijk, maar u kunt wel zaken in het achterhoofd houden die het risico op aambeien verkleinen. Zo is voldoende tijd nemen voor de stoelgang erg belangrijk. Wanneer u haast hebt, gaat u wellicht te hard persen en dat moet u vermijden. Wanneer het niet lukt, blijf dan niet te lang zitten maar probeer het later weer. Genoeg drinken en veel vezels eten helpen de ontlasting beter te passeren.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha