Acne

Bij acne is er sprake van (jeugd)puistjes die voorkomen op het gezicht, op de borst en/of op de rug. Acne is een onschuldige huidaandoening, maar het kan wel erg vervelend zijn. Vooral omdat acne veel voorkomt in de pubertijd kunnen de puistjes nogal eens gepaard gaan met gevoelens van schaamte en onzekerheid.

In dit artikel vindt u meer informatie over de huid, talgklieren, het ontstaan van acne en het behandelen ervan. Ook lichten we toe hoe u acne littekens kunt voorkomen.

Huid en functies

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Uiteraard heeft de huid dan ook veel verschillende en belangrijke functies voor ons lichaam. De belangrijkste functie is wellicht het bieden van bescherming. Water, vitaminen, mineralen en eiwitten blijven in het lichaam door de huid. Andersom gezien maakt de huid het binnendringen van ziekteverwekkers moeilijker. Naast een beschermende functie heeft de huid een regulerende functie, het orgaan regelt de lichaamstemperatuur en stelt deze bij waar nodig. Bovendien maakt de huid vitaminen aan die ons lichaam nodig heeft. Kortom: een goede conditie van de huid is erg belangrijk.

De huid is opgebouwd uit drie verschillende lagen: de opperhuid, lederhuid en onderhuids bindweefsel. Talgklieren, de veroorzakers van acne, liggen in de lederhuid.

Talgklieren in de lederhuid

De lederhuid is een soort elastische laag, die flexibel is bij mechanische contacten met de buitenwereld. De lederhuid zorgt voor volume en soepelheid. In de lederhuid bevinden zich onder andere de talgklieren. Deze klieren produceren talg, zodat de huid niet uitdroogt. De meeste talgklieren zijn verbonden aan een haarzakje, waardoor om de haartjes en poriën een soort ‘vettig’ beschermlaagje ontstaat op het huidoppervlak. Hierdoor blijven de huid en de haartjes soepel. Bij sommigen zijn de talgklieren actiever dan bij anderen. Dit is onder andere de reden dat men te maken heeft met verschillende huidtypen.

Het ontstaan van acne

Wanneer de talgklieren overactief zijn heeft men te maken met een vette huid. De kans bestaat dat talgkliertjes hierdoor eerder verstopt of ontstoken raken. Hierdoor ontstaan er puistjes, ook wel acne genoemd.

Acne behandelen

Acne moet zo snel mogelijk worden behandeld, om het gevaar voor littekens te vermijden. Het beste kunt u eerst advies vragen aan uw huisarts, omdat zelf acne bestrijden kan zorgen voor littekenvorming. Ook kunt u terecht bij een drogist voor een zalf of crème, maar beter is om uw arts er goed naar te laten kijken. Deze kan u bijvoorbeeld ook in- of uitwendige medicijnen toewijzen in combinatie met crème of lotion.

Acne littekens

Onbehandelde acne kan leiden tot littekenvorming, maar ook het verkeerd behandelen van acne kan zorgen voor zichtbare littekens voor de rest van uw leven. Hierbij kan het gaan om rode vlekken, donkerrode vlekken of de bekende ‘witachtige’ littekens. Op Huidinfo.nl kunt u meer lezen over acne littekens, de verschillende soorten en het behandelen ervan.

Acne voorkomen

Veel mensen denken dat acne te maken heeft met slechte hygiëne. Hoewel dit een rol kan spelen – het niet verwijderen van make-up kan bijvoorbeeld verstoppingen veroorzaken – is er niet direct sprake van een onhygiënische huid. Het wel of geen last hebben van acne is vooral genetisch bepaald. Ouders die overgevoelig zijn voor puistjes geven het gen vaak door aan hun kinderen. Acne kan dan ook niet altijd worden voorkomen. Soms kunt u er gewoon helemaal niks aan doen, wat u ook probeert. Sterker nog, door overmatig reinigen en het gebruiken van te veel verschillende middelen kan de huid zelfs helemaal van slag raken, waardoor het nog meer talg gaat produceren of juist uitdroogt.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha