Aids

Aids is een afkorting voor Acquired Immune Deficiency Syndrome, wat in het Nederlands een verworven gebrek aan afweer betekent. Aids is dan ook een aandoening van het afweersysteem van het lichaam. Iemand krijgt aids door een besmetting met hiv (Humaan Immunodeficiëntie Virus). Hiv kan op verschillende manieren van persoon op persoon worden overgedragen. We spreken van aids als het afweersysteem zodanig door hiv verzwakt is dat het allerlei virussen en bacteriën niet meer de baas kan. Zonder behandeling zal iemand met hiv uiteindelijk aan de gevolgen van aids overlijden. Een tijdige behandeling met hiv-remmers kan dit voorkomen.

Oorzaak aids

De oorzaak van aids is dus het hiv-virus. Iemand kan op verschillende manieren met hiv besmet raken en het gaat altijd via lichaamsvloeistoffen van andere mensen die besmet zijn met hiv. Deze lichaamsvloeistoffen zijn bloed, sperma, voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Met name bij bloed en sperma is het besmettingsgevaar groot, omdat het aantal virusdeeltjes in deze vloeistoffen hoog is. Ook bloed-bloedcontact kan hiv overdragen; u moet dan denken aan onhygiënische bloedtransfusies en het gebruik van door anderen gebruikte naalden en scheermesjes. De kans is stukken kleiner om besmet te raken via voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk, maar het is wel mogelijk. De oorzaak van aids is in principe nooit speeksel, urine, ontlasting, zweet en traanvocht, want een besmetting met hiv via deze lichaamsvloeistoffen is zo goed als onmogelijk. Zoenen of handen schudden met een seropositief persoon of het gebruik van hetzelfde toilet kan ook geen hiv-besmetting veroorzaken.

Symptomen aids

Wie besmet is met hiv, kan een korte periode met symptomen meemaken, meestal in de vorm van een wat grieperig gevoel zonder specifieke klachten. Hiv zorgt binnen enkele maanden tot jaren voor een complete afbraak van het afweersysteem, zodat iemand steeds vaker ziek wordt. Denk daarbij aan longontsteking, een herpesinfectie (met eventueel een bepaald soort kanker tot gevolg), schimmelinfecties en darminfecties met diarree. De symptomen van aids openbaren zich als het afweersysteem van het lichaam zich na een hiv-besmetting niet meer tegen dit soort ziektes kan beschermen. Patiënten krijgen te maken met vermoeidheid, koorts, gewichtsverlies, nachtzweten, kortademigheid en diarree. Heel soms ontstaan late symptomen van aids, zoals blindheid en aids-dementie.

Behandeling aids

De behandeling van aids bestaat uit het toedienen van hiv-remmers om de vermenigvuldiging van het virus tegen te gaan. Aids kan niet worden genezen. Seropositieve mensen krijgen in de Westerse wereld een zeer effectieve behandeling met een combinatie van verschillende hiv-remmers. Dit wordt ook wel de HAART-therapie genoemd. Vaak gaat een besmetting met hiv dan ook helemaal niet over in de ziekte aids, zodat de levensverwachting van seropositieven over het algemeen niet veel lager zal zijn dan die van gezonde mensen.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha