ALS

ALS, ook bekend als Amyotrofische Lateraal Sclerose of Amyotrofische Laterale Sclerose, is een ingrijpende en zeer ernstige zenuw- en spierziekte. Bij ALS vallen de spiergroepen één voor één uit, waardoor de patiënt snel achteruit gaat. Wanneer deze dodelijke ziekte wordt vastgesteld, heeft de patiënt over het algemeen nog een gemiddelde levensverwachting van drie jaar.

ALS symptomen en het verloop van spierziekte ALS

In tegenstelling tot veel andere ziektes veroorzaakt ALS geen pijn en wordt ook het verstand niet aangetast. Tevens blijven de zintuigen en het gebruik van de darmen en de blaas intact. Kenmerkend voor ALS is dat de spieren één voor één aangetast worden, wat betekent dat de patiënt in een korte tijd erg achteruit kan gaan. Alleen de hartspier blijft ongedeerd. Hoewel het níet uitvallen van bepaalde functies positief lijkt, kan dit ook zijn wat de ziekte (voor zowel de patiënt als zijn of haar naasten) zo ondraaglijk kan maken. De patiënt is tenslotte nog bij zijn/haar volle verstand, terwijl het lichaam aftakelt. UIteindelijk is het uitvallen van de ademhalingsspieren ook vaak de oorzaak van het uiteindelijke overlijden. Tot het daadwerkelijke moment van overlijden blijft de patiënt zich dus volledig bewust van de omgeving en de situatie.

Geleidelijk

ALS komt geleidelijk opzetten, het begint vaak met minder kracht in bijvoorbeeld een hand of een voet. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan met slikken of duidelijk spreken. Soms komt een patiënt ook bij de dokter met slechts een klacht over onhandigheid. Bij dit soort symptomen kan het zeer lastig en tijdrovend zijn om uiteindelijk tot de diagnose ALS te komen. Ook in het ziekenhuis is er bijvoorbeeld geen test die direct bevestigt of uitsluit dat het om deze ernstige spierziekte gaat. Als een neuroloog vermoedens heeft dat het om ALS gaat, wordt de patiënt naar het ALS centrum doorgestuurd. Tussen het aangeven van de klachten en deze specifieke stap zit helaas vaak al een aanzienlijke periode, waardoor dus veel kostbare tijd verloren gaat.

Zuster Jansen en ALS

ALS kan het dagelijks leven voor zowel de patiënt als de naasten heel moeilijk maken. Daarom is het, vooral in latere stadia, vaak prettig om op extra zorg te kunnen rekenen. Het zorgaanbod van Zuster Jansen sluit daar perfect op aan. Wij bieden naast 12 uurszorg en 24 uurszorg ook waak- en nachtzorg en zorg in de laatste levensfase. Welke van deze situaties voor u ook van toepassing is, ons zorgteam staat u graag bij in deze moeilijke periode. Wanneer u contact met ons opneemt zullen wij samen met u gaan zitten om de volgende stap te bespreken. Voor meer informatie kijkt u op de website, of stuurt u ons direct een bericht.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha