Angina Pectoris

De term angina pectoris doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar de betekenis ervan komt vast bekend voor: hartkramp. Bij hartkramp krijgt het hart te weinig zuurstof, waardoor u klachten krijgt. Er zijn twee vormen van angina pectoris:

  • Stabiele angina pectoris. Bij deze vorm vormen de klachten zich na een bepaalde, goed te herleiden omstandigheid. Denk hierbij aan inspanning of heftige emoties. Wanneer het weer rustig is, gaan de symptomen weer weg. In principe is er op zo’n moment niet direct medische hulp nodig, maar wanneer de aanvallen toenemen, langer duren of pijnlijker zijn dan normaal is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Instabiele angina pectoris. Bij de instabiele variant ontstaan de klachten zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is, en gaat de aanval ook niet vanzelf over. Het risico op een hartinfarct is groot en het is zeer belangrijk dat er snel behandeling volgt. Vaak moet u zelfs opgenomen worden op de hartbewaking.

Hoe ontstaat angina pectoris?

Angina pectoris, hartkramp, ontstaat wanneer er een vernauwing is van de kransslagaders op het hart. Deze vernauwing is te wijten aan slagaderverkalking. Door de nauwere bloedvaten kan er minder bloed doorheen stromen, wat de kans op een zuurstoftekort vergroot. Er is ook een variant van angina pectoris waarbij de kransslagadres niet zijn vernauwd. Deze vorm heet Prinzmetal angina pectoris.

Symptomen: wat voelt u?

Wanneer de kransslagader vernauwd is, zult u dat niet direct merken. Vaak moeten de aders voor meer dan de helft vernauwd zijn om iets te kunnen merken. De klachten van angina pectoris zullen zich in het beginstadium vooral openbaren wanneer het hart zich meer moet inspannen dan normaal. Het kan hierbij gaan om lichamelijke inspanning en sport, maar ook bij heftige emoties of zelfs bij het verwerken van een (zware) maaltijd. Omdat het hart dan meer zuurstof nodig heeft en het dat niet krijgt, zult u de symptomen gaan opmerken. Er zijn symptomen van angina pectoris die duidelijk wijzen op hartkramp, maar sommige symptomen zijn vaag en kunnen ook gevolg lijken van iets anders.

Een beklemmende, drukkende pijn midden in de borst is typisch voor hartkramp. De pijn kan uitstralen naar de onderkaak, hals, schouderbladen, armen of andere plekken.

  • U kunt gaan zweten en misselijk worden.
  • U kunt duizelig worden.
  • U kunt zich abnormaal moe voelen en/of slecht slapen.
  • U kunt benauwd en kortademig worden.

Wanneer deze signalen u bekend voorkomen, is het verstandig om u te laten onderzoeken door uw huisarts of in ieder geval even overleg te plegen.

Hoe kan angina pectoris worden behandeld en voorkomen?

In eerste instantie is een gezonde levensstijl een goede behandeling voor angina pectoris. Hierbij horen niet roken, genoeg bewegen en gezond eten. Ook kunnen er medicijnen worden voorgeschreven, die bijvoorbeeld de bloedvaten verwijden of zorgen dat het bloed niet (teveel) stolt. Soms is er een andere behandeling nodig, als het aanpassen van de levensstijl of het gebruiken van medicijnen niet of niet voldoende helpt. Een bypass- of omleidingsoperatie kan nodig zijn, maar het kan ook noodzakelijk zijn om een dotter of stent te plaatsen.

Overigens is het voor de meeste mensen prima mogelijk om een vrij normaal leven te leiden met angina pectoris. Met een gezond leven kan het risico op een hartinfarct onder controle worden gehouden. Wel moet angina pectoris gezien worden als een duidelijke waarschuwing.  

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha