Bekken

Voor we meer uitleg kunnen geven over bekkenpijn, is het eerst goed om duidelijk te maken wat het bekken nu eigenlijk precies is. Het bekken bestaat uit een ring die wordt gevormd door drie botstukken. We hebben het dan over de darmbeenderen en het heiligbeen (het onderste gedeelte van de wervelkolom). De verbindingen tussen de botstukken vormen in totaal drie gewrichten: de SI-gewrichten aan beide zijden van het heiligbeen en een gewricht voor in het midden dat de symfyse wordt genoemd. Het bekken en de bijbehorende gewrichten zijn erg belangrijk in het lichaam en vormen de verbinding tussen de benen en de romp.

Oorzaak bekkenpijn

Over de oorzaak van bekkenpijn is eigenlijk weinig bekend. Het is wel altijd gerelateerd aan een niet-optimale stabiliteit van de bekkengewrichten. Dit kan ontstaan tijdens de zwangerschap of na een bevalling. Omdat iemand dit wil compenseren, worden er onbewust andere spieren aangespannen zoals de buikspieren en bekkenbodemspieren. Dat zorgt vervolgens voor weer andere klachten, zoals urineverlies en stuitpijn.

Symptomen bij bekkenpijn

De meest voorkomende symptomen bij bekkenpijn zijn pijn in het midden en aan de voorkant van het bekken, pijn in de onderrug en pijn rond het stuitje. Zulke pijn komt meestal opzetten bij het plotseling in beweging komen of als iemand erg oververmoeid is. Het is van belang om de belasting te verminderen en de spieren zo efficiënt mogelijk te gebruiken. De belasting en belastbaarheid moeten met elkaar in evenwicht zijn.

Behandeling bekkenpijn

Voor de behandeling van bekkenpijn kunt u zelf al heel veel doen door er rekening mee te houden en voldoende rustpauzes op een dag te nemen. Beperk ook zwaardere huishoudelijke taken en ga liggen als u uw bekken rust wilt geven. Als het mogelijk is, doet u er ook verstandig aan om kortere werkdagen te maken. Helemaal niet bewegen is ook weer niet goed, dus blijf wel regelmatig in beweging. Rust dan weer wel op tijd uit anders krijgt u klachten of worden de bestaande klachten erger.

De behandeling van bekkenpijn als gevolg van een bevalling is meestal niet nodig, omdat de pijn na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnt. Sommigen hebben er wel baat bij om de oefeningen van de zwangerschapsgymnastiek te blijven doen, omdat die ook goed kunnen helpen tegen de klachten. Soms wordt er aanvullend nog een bekkenband geadviseerd door de huisarts. Een bekkenband is een stevige en elastische band die extra ondersteuning aan het bekken geeft. Draag zo’n band alleen op de momenten dat het echt nodig is.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha