Bekkeninstabiliteit

Meestal zijn het zwangere vrouwen die last van bekkeninstabiliteit hebben maar de aandoening kan ook veroorzaakt worden door een ongeval. Bekkeninstabiliteit is een combinatie van pijn en bewegingsproblemen van het bekken. Het bekken bestaat uit verschillende botten, namelijk het heiligbeen aan de rugzijde, een darmbeen aan beide zijkanten en de schaambeenderen aan de voorzijde. Als de banden die de verschillende botten in het bekken bijeen houden beschadigd raken of verzwakken, kan bekkeninstabiliteit ontstaan.

Bekkeninstabiliteit bij zwangerschap

Zo’n 1 tot 9 procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkeninstabiliteit. Bij mannen en niet-zwangere vrouwen komt het maar heel weinig voor, waardoor deze uitleg zich vooral richt op bekkeninstabiliteit bij zwangerschap. Tijdens de zwangerschap zijn de banden rondom het bekken wat zwakker en weker, zodat de baby meer ruimte heeft en tijdens de bevalling gemakkelijker het bekken kan passeren. Dit heeft te maken met het hormoon relaxine dat rond de twintigste week van de zwangerschap wordt aangemaakt. Bekkeninstabiliteit na een zwangerschap en bevalling komt ook voor, meestal omdat de banden te ver zijn opgerekt. Als de banden extreem verslappen kan er een symfysiolyse ontstaan, het losgaan van de naad in het midden van het bekken, tussen de schaambeenderen. Dit komt echter maar weinig voor.

Symptomen bekkeninstabiliteit

Meestal spreken we pas over bekkeninstabiliteit als het beweeglijker worden van het bekken klachten veroorzaakt. De diagnose moet door een arts worden vastgesteld, bijvoorbeeld de huisarts, gynaecoloog of verloskundige. De meest voorkomende symptomen bij bekkeninstabiliteit zijn pijn in het midden en aan de voorkant van het bekken, pijn in de onderrug en pijn rond het stuitje. De pijn wordt meestal gevoeld bij het plotseling beginnen met bewegen (startpijn) of bij vermoeidheid. Het komt ook voor dat symptomen onterecht aan bekkeninstabiliteit worden toegeschreven, zoals bij pijn in de onderbuik of pijn aan één heupzijde.

Behandeling bekkeninstabiliteit

Als u te maken heeft met bekkeninstabiliteit dan kan de fysiotherapeut oefeningen meegeven om de lichaamshouding te verbeteren. Er bestaat geen echte behandeling van bekkeninstabiliteit. Het belangrijkste is om een goede balans te vinden tussen inspanning en rust. Na een bevalling verdwijnt bekkeninstabiliteit meestal weer omdat het hormoon relaxine uit het lichaam is en de gewrichtsbanden weer steviger worden. Wel helpen de oefeningen die bij zwangerschapsgym gegeven worden vaak goed tegen de klachten. Ook kan het dragen van een bekkenband een oplossing zijn. Zo’n band biedt extra ondersteuning en kan het beste gedragen worden op momenten dat het ook echt nodig is. Het continu dragen van een bekkenband wordt afgeraden. Neem contact op met uw huisarts als u wilt weten of een bekkenband in uw geval geschikt is.

 

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha