Blaasontsteking

Een blaasontsteking oplopen is erg vervelend maar komt in Nederland helaas vaak voor. Zeker één op de vijftig mensen heeft wel eens last gehad van een ontstoken blaas. Een ander woord voor blaasontsteking is urineweginfectie. Wat gebeurt er precies bij het oplopen van een blaasontsteking? Wat kunt u doen om het te voorkomen en hoe kunt u het beste omgaan met een blaasontsteking? Zuster Jansen geeft antwoord op al uw vragen.

Hoe ontstaat een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking wordt uw blaas geïnfecteerd door een bacterie vanuit uw urinebuis. Hierbij gaat het om de Escherichia coli; een bacterie die normaal gesproken in de darm aanwezig is (en hier geen kwaad kan). Via de anus kan de bacterie terecht komen in de urinebuis, wat een ontsteking aan de blaas als gevolg kan hebben. Een aantal factoren kunnen de kans op infectie verhogen. Voorbeelden hiervan zijn slechte hygiëne, irriterende stof in de voeding, verkeerd afvegen, het dragen van slecht ademende kleding en ondergoed, geslachtsgemeenschap, onvoldoende (water) drinken,  zwangerschap, en de menopauze. Tijdens de zwangerschap en na de overgang neemt de kans op blaasontsteking toe.

Symptomen blaasontsteking

Hoe herkent u een blaasontsteking? Symptomen die optreden bij een blaasontsteking zijn bijvoorbeeld vaak de behoefte hebben om te urineren, sterk ruikende en troebele urine, last hebben van een branderig gevoel, het gevoel hebben dat de blaas vol zit maar slechts enkele druppels urineren. Ook kunt u last hebben van hevige pijn in uw rug of onderrug.

Acute en chronische blaasontsteking

Bij blaasontsteking wordt er onderscheid gemaakt tussen acute en chronische blaasontsteking. De meest voorkomende vorm is acute blaasontsteking, waarbij het slijmvlies van de blaas door een bacterie wordt geïnfecteerd. Bij een chronische blaasontsteking is er geen sprake van een bacteriële infectie, maar is het slijmvlies van de blaas constant ontstoken. Deze vorm komt zelden voor. Wanneer men regelmatig last heeft van een blaasontsteking gaat het vaak niet om een chronische ontsteking maar om een zogenaamde terugkerende acute blaasontsteking.

Terugkerende acute blaasontsteking

Wie ooit eens te maken heeft gehad met een blaasontsteking zal ervaren dat deze ontsteking regelmatig terugkeert. Dit noemt men een terugkerende acute blaasontsteking. Belangrijk hierbij is om de oorzaken van de blaasontstekingen op te sporen, zodat het probleem vanuit de kern kan worden aangepakt.

Blaasontsteking vrouwen en mannen

Blaasontsteking komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt doordat bij vrouwen de urinebuis dichter bij de anus ligt, waardoor bacteriën eenvoudiger de urinebuis binnen kunnen dringen. Bovendien is de urinebuis bij vrouwen korten dan bij mannen, waardoor de bacteriën eerder de blaas kunnen bereiken. Toch kan blaasontsteking ook bij mannen voorkomen. De ontsteking hangt hierbij vaak samen met een prostaatontsteking, waardoor de prostaat wordt vergroot en bacteriën zich sneller kunnen vermenigvuldigen.

Wat te doen bij blaasontsteking?

Wat te doen bij (het voorkomen van) een blaasontsteking? Het beste is om maatregelen te nemen om een blaasontsteking te voorkomen. Bijvoorbeeld door veel te drinken, de blaas helemaal te legen bij het urineren en plassen na de geslachtsgemeenschap. Ook het aanzuren van urine door het innemen van cranberry producten kan helpen. Wanneer u toch een blaasontsteking oploopt, kunt u eventueel bij uw arts terecht voor antibiotica om de bacterie te bestrijden. Advies hierbij is om de kuur altijd helemaal af te maken, ook wanneer de klachten al weg zijn.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha