Blindedarmontsteking

Wie wil weten wat een blindedarmontsteking of appendicitis nu precies is, heeft vaak eerst uitleg over de blindedarm zelf nodig. De blindedarm (een wormvormig aanhangsel van de darm) bevindt zich op de plek waar de dunne darm in de dikke darm overgaat: rechtsonder in de buik. De blindedarm wordt ook wel de appendix genoemd en kan twee tot twintig centimeter lang zijn. Hij is zo dik als een potlood en verder hol van binnen. Wat de functie van de blindedarm nu eigenlijk precies is, is in de medische wereld nog steeds niet helemaal duidelijk. Men neemt aan dat de functie samenhangt met het immuunsysteem van het menselijk lichaam. De kans op het krijgen van een blindedarmontsteking is ongeveer 1 op 15, waarbij leeftijd en geslacht verder geen rol spelen.

Symptomen blindedarmontsteking of appendicitis

De symptomen van blindedarmontsteking en de klachten die daarbij horen zijn vaak goed te herkennen. Eerst voelt de buik pijnlijk en erg gevoelig aan. Het begint in het midden van de buik of de maagstreek en verplaatst zich daarna naar rechts en naar beneden. Andere klachten bij blindedarmontsteking zijn onder andere misselijkheid, overgeven, koorts en een verminderde eetlust. Velen hebben ook last van pijn bij het aanraken en loslaten van de buik of bij het lachen en hoesten. Krijgt u ineens last van een acute buikpijn rechtsonder in de buik, waarbij normaal lopen ineens niet meer goed kan en waarbij de pijn in plaats van te verdwijnen juist eerder erger wordt? Dan doet u er verstandig aan om de huisdokter te raadplegen. Hoe langer u namelijk rond blijft lopen met een blindedarmontsteking, hoe pijnlijker en gevaarlijker het wordt.

Oorzaak blindedarmontsteking

Wat de oorzaak van een blindedarmontsteking is, is ook nooit helemaal duidelijk aan het licht gekomen. Men denkt wel vaak dat een afsluiting van de blindedarm een ontsteking kan veroorzaken, zoals bij een stukje hard geworden ontlasting die zorgt voor een afsluiting. Ziekteverwekkers kunnen ook gemakkelijk binnendringen en tot een ontsteking leiden omdat de blindedarm blind eindigend is.

Operatie blindedarmontsteking

Een operatie bij blindedarmontsteking is meestal wel nodig, vaak ook direct nadat de diagnose gesteld is. Er bestaat namelijk een gevaar dat de darm openspringt waarbij de geïnfecteerde inhoud van de darm in de buikholte terechtkomt. We spreken dan van een geperforeerde blindedarm, die tot buikvliesontsteking of zelfs een dodelijke ontsteking kan leiden. De operatie van blindedarmontsteking vindt tegenwoordig bijna altijd plaats door middel van een kijkoperatie, onder narcose. Het voordeel daarvan is dat de operatiewond klein blijft en het herstel veel sneller verloopt.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha