Bloedarmoede

Wat is bloedarmoede, hoe openbaart het zich en is bloedarmoede gevaarlijk? Bloedarmoede kan het gevolg zijn van een tekort aan ijzer, maar kan bijvoorbeeld ook een symptoom zijn van chronische ziekte of ontsteking. In het geval van bloedarmoede (ook wel anemie) heeft u te weinig rode bloedcellen in het bloed, of werken de rode bloedcellen niet goed. Bij mannen moet het hemoglobinegehalte lager zijn dan 8,5 om bloedarmoede te hebben, bij vrouwen ligt deze grens op 7,5. Wel is het zo dat deze waarden anders zijn voor zwangere vrouwen en kinderen. De hemoglobine is nodig om zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam te vervoeren. Wanneer dit niet kan of niet optimaal kan, kunt u daar vervelende gevolgen van ondervinden.

Symptomen bloedarmoede

Er zijn verschillende symptomen die er samen op kunnen wijzen dat u te maken heeft met bloedarmoede. Bekende voorbeelden zijn vermoeidheid, duizeligheid, het gevoel flauw te vallen, hoofdpijn en bleekheid bij ernstige bloedarmoede. Ook kunt u last hebben van kortademig zijn bij inspanning, zweten of oorsuizen. Wanneer u meerdere van deze symptomen herkent, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan onderzoeken of u daadwerkelijk aan bloedarmoede lijdt en zo ja, wat daar dan de oorzaak van zou kunnen zijn.

Oorzaken

Hoe ontstaat bloedarmoede? Zoals gezegd kan bloedarmoede verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een tekort aan ijzer. Een ijzertekort kan ontstaan in de volgende situaties:

  • Bij bloedverlies (na operatie, bevalling of heftige menstruaties)
  • In periodes wanneer het lichaam meer ijzer nodig heeft (zoals bij zwangerschap)
  • Wanneer iemand structureel voeding binnenkrijgt waar te weinig ijzer in zit
  • Wanneer het lichaam niet goed in staat is de ijzer uit de voeding op te nemen

Bloedarmoede kan ook wijzen op:

  • Een tekort aan vitamine B12. Een tekort aan deze vitamine komt bijvoorbeeld voor bij mensen die niet gevarieerd genoeg eten, maar ook bij alcoholisten of mensen die streng aan de lijn doen.
  • Een tekort aan foliumzuur. Dit tekort kan ontstaan bij mensen die te weinig voedsel eten waar foliumzuur in zit, zoals lever, asperges, spinazie of volkorenproducten.
  • Een chronische ziekte, zoals reumatoïde artritis of infecties.
  • Een erfelijke afwijking, zoals sikkelcelziekte of thalassemie.

Hoe kan bloedarmoede worden behandeld?

Bij de behandeling van bloedarmoede wordt geconcentreerd op het aanvullen van de stof waar u een tekort aan heeft. Bij een ijzertekort kunt u niet alleen zelf helpen door uw dieet aan te passen, ook kunt u ijzerpillen slikken onder controle van de huisarts. Ook vitamine B12 en foliumzuur kunt u in tabletvorm gebruiken, waarbij de huisarts na een aantal weken controleert hoe het hemoglobinegehalte van uw bloed is. In het geval van een maag-darmziekte, waarbij het lichaam niet voldoende B12 uit de voeding kan opnemen, dan moet u gedurende de rest van uw leven een vitamine B12 tablet innemen. Wanneer u niet (goed) kunt slikken, kunt u ook injecties krijgen als alternatief. In sommige gevallen is de oorzaak van bloedarmoede niet gemakkelijk te herleiden en zal er aanvullend onderzoek nodig zijn.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha