Bloeddruk

Door het bloed in ons lichaam worden onze organen voorzien van zuurstof, en worden afvalstoffen afgevoerd. Het hart is verantwoordelijk voor het rondpompen van het bloed door ons lichaam. Om dit proces gaande te houden is er een bepaalde druk/kracht nodig, waardoor het bloed steeds opnieuw kan worden rondgepompt. Deze druk wordt geregeld door het hart en noemt men de bloeddruk.

De bloeddruk wordt gecreëerd wanneer het hart samentrekt en weer ontspant. Hierbij wordt direct het verschil weergegeven tussen de bovendruk en de onderdruk. De hoogste druk ontstaat namelijk wanneer de hartspier samentrekt, en de lage druk wanneer de spier ontspant.

Wat is een goede bloeddruk?

De kracht waarmee het hard bloed rondpompt is bij iedereen anders. Daarom heeft iedereen ook een andere bloeddruk, die ook nog eens kan variëren bij een persoon, de ene keer kan de bloeddruk hoger zijn dan de andere keer. Maar wat is een goede bloeddruk? Een gezonde bloeddruk heeft een bovendruk rond de 120 en een onderdruk rond de 80. Deze getallen worden bij de bloeddrukmeting gemeten in millimeter kwikdruk. Uiteraard kunnen de resultaten variëren van 110-130/75-85.

U kunt u wellicht voorstellen dat een te hoge of te lage bloeddruk niet goed is. Het hoeft niet per se gevaarlijk te zijn om een afwijkende bloeddruk te hebben, maar het is wel iets wat in de gaten gehouden moet worden. Een te lage bloeddruk is over het algemeen snel opgelost, door te zorgen dat u voldoende zout binnenkrijgt en door verder gezond te eten en goed te rusten. Het verlagen van een hoge bloeddruk is echter een stuk ingewikkelder.

Hoge bloeddruk

Van een hoge bloeddruk wordt gesproken als de bovendruk rond de 140 ligt en de onderdruk rond de 90. Een hoge bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben en hoeft niet altijd ernstig of gevaarlijk te zijn. Door aderverkalking bijvoorbeeld, kan het bloed moeizamer doorstromen, wat de bloeddruk kan verhogen. Lees meer over de symptomen en gevolgen van een hoge bloeddruk.

Symptomen hoge bloeddruk

Vaak merkt u niks van uw bloeddruk. Echte klachten treden ook pas op bij een ernstig te hoge bloeddruk. De symptomen van een hoge bloeddruk kunnen worden onderverdeeld in merkbare en niet-merkbare symptomen. Bij merkbare symptomen kan het gaan om vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, rusteloosheid, kortademig zijn en wazig zien. Bij niet-merkbare symptomen kan het gaan om andere gevolgen van een hoge bloeddruk, die ernstige klachten kunnen opleveren.

Gevolgen hoge bloeddruk

Structureel te maken hebben met een te hoge bloeddruk vergroot het risico op hart- en vaatziekten. De kans op een beroerte is groter, net als de kans op een hartaanval, hartfalen of nierschade. Daarnaast kan een onbehandelde hoge bloeddruk schade aanrichten bij de organen. Het is daarom belangrijk om uw hoge bloeddruk te verlagen.

Hoge bloeddruk verlagen

Een hoge bloeddruk verlagen is niet eenvoudig, maar er zijn zeker dingen die u zelf kunt doen om bij te dragen aan het verlagen van uw bloeddruk. Voorbeelden hiervan zijn meer bewegen, stoppen met roken, streven naar een gezond gewicht, minder zout, vet en calorieën eten. Kortom: pas in kleine stapjes uw levensstijl aan.

Bloeddruk meten

Het belang van een gezonde bloeddruk is inmiddels duidelijk. Maar hoe meet u nou uw bloeddruk? Allereerst kun u uw bloeddruk eenvoudig laten meten bij de huisarts. Wilt u echter vaker en structureel uw bloeddruk bijhouden? Dan kunt u ook zelf uw bloeddruk meten. De meest gebruikte manier is een digitale bloeddrukmeter. Deze kunt u zelf aanschaffen om uw bloeddruk te meten wanneer u wilt. Het is wel belangrijk om eerst minimaal een half uur rustig aan te doen, zodat uw bloeddruk meter geen vertekend beeld kan geven. Wanneer u een patroon opmerkt in uw bloeddruk, bijvoorbeeld wanneer deze aanhoudend te hoog blijft, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha