BMI

BMI betekent Body Mass Index. Deze speciale index is ontwikkeld om uw gewicht te meten in verhouding tot de lichaamslengte. Dit is vooral belangrijk om een schatting te kunnen maken van het eventuele gezondheidsrisico dat iemand loopt. De BMI kan in principe berekend worden voor kinderen en mensen tot en met 70 jaar, hoewel voor jongere kinderen wel aangepaste meetwaarden nodig zijn in verband met de groeifase. Voor sommige bevolkingsgroepen die een andere lichaamsbouw hebben, gelden tevens andere grenswaarden.

Body Mass Index: waarom belangrijk?

De Body Mass Index kan een indicatie geven dat iemand een gezondheidsrisico loopt. Er is niet veel mee te zeggen over het specifieke overgewicht bij iemand, gezien de lichaamsbouw niet meegenomen kan worden in de berekening, maar in de dagelijkse medische prakrijk is de BMI goed bruikbaar en voldoende betrouwbaar. Mensen met een hoog BMI zijn waarschijnlijk te zwaar voor hun lengte, wat uiteraard gevaarlijk kan zijn. Overgewicht kan onder andere leiden tot diabetes (voornamelijk diabetes type 2) en hartfalen.

BMI testen

Online zijn diverse BMI testen beschikbaar die de body mass index gemakkelijk voor u uitrekenen. Dit scheelt u tijd en het BMI meten gaat snel en betrouwbaar. U kunt het echter ook zelf, met een rekensom. Om tot de BMI te komen deelt u uw gewicht door uw lengte in het kwadraat. Voorbeeld: u bent 1.60 en u weegt 65 kilo. Uw BMI is dan 65 /  (1.60 x 1.60) = 25. De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat een gezond gewicht gekenmerkt wordt door een BMI van tussen de 20 en de 24.99, en dat een BMI tussen de 25 en de 29.99 wordt gezien als overgewicht. Een BMI test is een handige test die u snel resultaat geeft. Toch is dit resultaat niet waterdicht en zou u voor een meer betrouwbare uitslag ook uw vetpercentage of uw tailleomtrek kunnen (laten) meten.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha