Bronchitis

Wat is bronchitis? Bronchitis is een ontsteking in de vertakkingen van de luchtwegen (bronchiën), die kan ontstaan door een bacterie of een virus. De aandoening kan worden overgegeven door direct contact, niezen, hoesten of praten en is dus besmettelijk. Wat gebeurt er precies in uw bronchiën en wat zijn de symptomen van bronchitis? In dit artikel geeft Zuster Jansen meer informatie.

De bronchiën

De bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp en bevinden zich in de longen. Ze zorgen ervoor dat het ingeademde zuurstof op de juiste plek in de longen terechtkomt. Daarnaast maken de bronchiën slijm aan. Hierdoor kunnen ingeademde rook, uitlaatgassen, schadelijke stoffen en stofdeeltjes worden verwijderd.

Bronchitis symptomen

Omdat er bij bronchitis zwellingen ontstaan in de ontstoken vertakkingen, komt er minder zuurstof in de longen terecht op de juiste plek. Dit kan zorgen voor ademhalingsproblemen, waarbij een soort ‘piepend’ geluid bij het ademhalen vaak het resultaat is. Naast de ademhalingsproblemen kunt u ook last hebben van het ophoesten van slijm. Het slijmvlies in de bronchiën is namelijk geïrriteerd en gaat dan extra slijm produceren. Het hoesten zelf is overig ook erg vervelend en kan zelfs schadelijk zijn voor uw stembanden. In het ergste geval kan bronchitis overgaan in een longontsteking. De meest voorkomende bronchitis symptomen op een rij zijn:

  • Moeizame ademhaling
  • Overtollig slijm ophoesten
  • Droge, pijnlijke hoest
  • Benauwdheid
  • Drukkend gevoel op de borst

Acute bronchitis

Bij acute bronchitis gaat het om een ontsteking in de bronchiën. De bronchitis is vaak van korte duur omdat het ontstaan is door een virale infectie. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om griep of een verkoudheid. Uw lichaam is in deze periode extra vatbaar voor ziekteverwekkers. Acute bronchitis gaat ook vaak gepaard met griep, verkoudheid, koorts en de bijbehorende symptomen (koude rillingen, loopneus, vermoeidheid, spierpijn etc.). Wanneer acute bronchitis is veroorzaakt door een bacterie kunt u hiervoor antibiotica voorgeschreven krijgen. Een acute bronchitis gaat echter meestal vanzelf weer over. U kunt dit proces versnellen door voldoende rust te nemen, gezond te eten, veel te drinken en irritatie in uw longen te vermijden.

Astmatische bronchitis

Een andere vorm van bronchitis is astmatische bronchitis. Hierbij gaat het om personen die op latere leeftijd nog last hebben van hun astma, en blijvend klachten ervaren. Wanneer er bij deze astmatische klachten ook nog slijm wordt opgehoest, spreekt men van astmatische bronchitis.

Chronische bronchitis

Bij chronische bronchitis gaat het om een langdurige, ongeneeslijke versie van bronchitis. De vertakkingen van de luchtpijp zijn hierbij blijvend ontstoken. Chronische bronchitis valt onder COPD, oftewel Chronic Obstructive Pulmonary Disease. De aandoening wordt in veel gevallen opgelopen door roken. Chronische bronchitis is meestal niet besmettelijk, omdat het wordt veroorzaakt door niet-infectieuze prikkels (bijvoorbeeld dus roken).

Bronchitis behandeling

Wanneer u twijfelt of u te maken heeft met bronchitis of niet, kunt u het beste uw arts raadplegen. Bijvoorbeeld wanneer u na uw griep of verkoudheid nog steeds veel hoest en pijn op de borst ervaart. Uw arts kan het slijm uit uw longen onderzoeken en achterhalen of de aandoening is ontstaan door een bacterie, een virus of op een andere manier. Daarna kan een passende behandeling met u worden besproken.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha