Buikgriep

Buikgriep heeft griep in de naam omdat u zich er goed ziek van kunt voelen. Het is echter niet officieel een soort griep. Buikgriep openbaart zich vooral in de buik. Het komt veel voor, zo’n twintig procent van de Nederlandse bevolking krijgt er jaarlijks last van. Buikgriep is besmettelijk en kan ervoor zorgen dat men zich goed ziek voelt. Maar hoe wordt buikgriep precies veroorzaakt en wat zijn dan zoal de symptomen waar u last van kunt krijgen? Zuster Jansen geeft antwoord op deze vragen.

De symptomen van buikgriep zijn onder andere hoofdpijn, buikpijn, diarree, spierpijn, koorts en overgeven. U hoeft niet per se alle symptomen te ervaren om buikgriep te hebben, maar wanneer u deze klachten heeft is buikgriep wel de meest waarschijnlijke diagnose.

Oorzaken buikgriep

De medische naam voor buikgriep is gastro-enteritis. Kort gezegd is het een ontsteking aan de slijmvliezen van de dikke en dunne darm, en van de maag. Tijdens (deze vorm van) griep kan veel vocht worden verloren, vooral als men te maken krijgt met zowel diarree als braken. Gastro-enteritis kan op verschillende manieren worden veroorzaakt. Een bacterie als Salmonella kan bijvoorbeeld voor een fikse buikgriep zorgen. Gaat u zwemmen in besmet water of drinkt u ervan, dan heeft u te maken met een parasiet. De meest voorkomende boosdoener is echter een virus. Een virus kan bijzonder snel aan een ander worden overgedragen, er is weinig voor nodig. Voorbeelden van buikgriep virussen zijn:

  • Norovirus: dit virus wordt vaak geconstateerd in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dit is waarschijnlijk het meest bekende virus dat buikgriep veroorzaakt.
  • Astrovirus: komt veel voor bij jonge kinderen, vooral in de wintermaanden
  • Rotavirus: dit virus komt eveneens veel voor bij kinderen onder de twee jaar. Infectie met dit virus duurt meestal vier tot zes dagen.
  • Adenovirus: dit virus heeft diarree als belangrijkste symptoom. Deze diarree kan wel twee weken aanhouden. Dit virus komt voornamelijk in de zomer voor, en dan vooral bij kinderen onder de twee jaar oud.

In de meeste gevallen bent u na een dag of vijf van de ergste buikgriepverschijnselen af.

Wat te doen bij buikgriep

Er is eigenlijk geen ‘gemakkelijke’ behandeling voor buikgriep, in de meeste gevallen is het een kwestie van uitzieken en gaat de griep vanzelf weer over. U kunt pijnstillers gebruiken voor bijvoorbeeld de hoofd- en spierpijn, en u kunt bepaalde middeltjes proberen om de misselijkheid weg te nemen. Verder is het zeer belangrijk dat u gezond eet en probeert vetten, vezels en zuivel even te vermijden.

Het grootste risico bij buikgriep, het risico dat ervoor zorgt dat er soms sterfgevallen zijn, is het risico op uitdroging. Door de combinatie van diarree en overgeven (maar ook alleen diarree) verliest u veel vocht en het is zeer belangrijk om dat weer goed aan te vullen. Veel (water) drinken wordt dan ook aangeraden. Er is een aantal risicogroepen waarbij niet alleen de kans groter is dat uitdroging optreedt, maar waarbij ook het gevolg van die uitdroging sneller gevaarlijk kan zijn. Dit geldt vooral voor ouderen en jonge kinderen. Wanneer u voor een zieke zorgt, jong of oud, is het dus zeer belangrijk dat u in de gaten houdt hoeveel vocht diegene binnenkrijgt.

Buikgriep voorkomen

Het is niet altijd mogelijk om buikgriep te voorkomen. Wanneer u niet weet dat iemand besmet is met een bepaald virus, kunt u tenslotte ook geen afstand houden of proberen het lichamelijk contact te vermijden. Wel kunt u bijvoorbeeld besluiten om niet in bepaald water gaan zwemmen wanneer u daar twijfels over heeft.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha