Buikpijn

Buikpijn komt veel voor en kan ook veel verschillende oorzaken hebben. Maar hoe ontstaat buikpijn, wanneer spreken we van buikpijn en waar kan het door veroorzaakt worden? In dit artikel legt Zuster Jansen uit wat u allemaal kunt verwachten wanneer u buikpijn hebt en wat u er eventueel zelf aan zou kunnen doen.

Wat is buikpijn?

Bij buikpijn is het niet altijd gemakkelijk om aan te wijzen waar de pijn precies zit. Soms voelt het alsof de hele buik pijn doet, soms gaat het om de linker- of rechterkant en soms is het een steek op één bepaalde plek. De buik noemen we het gebied dat direct onder de ribbenkast begint, en bij de schaamstreek eindigt. Er zijn veel mogelijke oorzaken van buikpijn te noemen, omdat zich in de buik verschillende organen bevinden die last kunnen geven.

Buikpijn kan zoals gezegd op verschillende manieren voorkomen. Soms is het een continue pijn, soms gaat het om steken en soms verandert de buikpijn wanneer u gaat liggen of juist weer opstaat. Ook kan buikpijn samengaan met andere klachten, die wellicht helpen om de oorzaak van de buikpijn te bepalen. Wanneer u bijvoorbeeld buikpijn en diarree hebt, zou er sprake kunnen zijn van een darmvirus. Andere bijkomende klachten kunnen zijn: uitstraling van de pijn naar bijvoorbeeld de rug, het borstbeen of de liezen; een opgeblazen gevoel; misselijkheid, koorts en overgeven.

Oorzaken buikpijn

Om een oorzaak te kunnen vinden voor de buikpijn, moet gekeken worden naar de volgende factoren: de locatie van de pijn, de soort pijn die gevoeld wordt, de frequentie en de sterkte ervan, en of er nog andere klachten meespelen. Het advies bij buikpijn is echter wel om niet te lang door te gaan met ‘thuisdokteren’ (door middel van bijvoorbeeld pijnstillers). Wanneer de buikpijn na enkele dagen niet over is, erger wordt, geen duidelijke aanleiding heeft of samengaat met andere heftige klachten, is contact opnemen met de huisarts de meest verstandige optie. Er zijn namelijk verschillende (onschuldige en minder onschuldige) ziektes, aandoeningen en infecties die buikpijn als symptoom kunnen hebben. We noemen hier een aantal voorbeelden:

  • Maagvirus
  • Blaasontsteking
  • Menstruatiepijn
  • Buikgriep
  • Prikkelbare darmsyndroom
  • Hepatitis A
  • Dreigende miskraam
  • Eileiderontsteking
  • Leverontsteking

Wat kunt u zelf doen?

De meeste soorten buikpijn gaan binnen een paar dagen vanzelf over. Rust en ontspanning, genoeg drinken en gezond eten (in kleine porties) kunnen in veel gevallen al helpen. Wanneer u een ‘extra’ hulpmiddel nodig heeft, dan kan paracetamol ook een deel van de pijn verlichten. Naast paracetamol zijn er ook andere pijnstillers die u als alternatief kunt gebruiken, maar verstandig is om in ieder geval met paracetamol te beginnen.

U hoeft, wanneer u buikpijn hebt, dus niet in alle gevallen direct contact op te nemen met uw huisarts. Er zijn echter wel signalen die erop kunnen wijzen dat er iets ernstigs aan de hand kan zijn. Wees bijvoorbeeld op uw hoede wanneer u bloed overgeeft, zwarte ontlasting heeft, u niet stil kunt zitten van de buikpijn of wanneer de buikpijn rechts in de onderbuik plaatsvindt. Sowieso geldt bij twijfel dat u beter de dokter kunt bellen, ook om onnodige ongerustheid en stress te vermijden.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha