Burn-out

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, een burn-out. Maar wat is een burn-out precies en hoe ontstaat een burn-out? Nog belangrijker: hoe kunt u een burn-out voorkomen en waar kunt u terecht als u ermee te maken heeft? In dit artikel leest u meer over deze specifieke toestand van overspannenheid.

Burn-out symptomen

Het kan soms lastig zijn om een burn-out te herkennen. Zeker omdat het gaat om een grijs gebied tussen overspannen zijn en een burn-out hebben. Dan kan er ook nog sprake zijn van depressie die hiermee gepaard gaat, al komt dit vaak voor in een latere fase. Een burn-out is een energiestoornis waarbij een tekort aan energie het belangrijkste symptoom is. Een burn-out kan om deze reden leiden tot verschillende klachten.

Burn-out klachten

Wat er gebeurt wanneer u een burn-out heeft kunt u letterlijk opvatten. U bent als het ware helemaal opgebrand, uitgedoofd. Burn-out klachten zijn te herkennen lichamelijke en psychische klachten. Specifiek gaat het hier bijvoorbeeld om slapeloosheid, uw werk niet los kunnen laten, niet meer helder kunnen denken, maar ook nek- en hoofdpijn komen vaak voor bij een burn-out. De lichamelijke en geestelijke uitputting van een burn-out hebben invloed op de persoonlijkheid. Zo bent u in deze fase emotioneel gezien overgevoelig en kunt u vaak tegen eigen wil in heftig reageren op bepaalde situaties.

Burn-out en ziekteverzuim

Werkdruk kan de oorzaak zijn van een burn-out. Werkgerelateerde overbelasting komt vaak voor en wordt nog te vaak als ‘normaal’ beschouwd. Hard werken is goed, maar er zijn grenzen. Een burn-out is helaas niet binnen een paar dagen over. Bij een burn-out treedt u al snel in ziekteverzuim, waarbij u (in loondienst) na 6 weken te maken krijgt met de regels van het UWV. Bent u niet in loondienst? Dan krijgt u na twee dagen al te maken met het UWV.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen bij een burn-out? Wanneer u tegen een burn-out aan loopt kunt u zich eerst goed inlezen over deze energiestoornis. Hierdoor bent u zich eerder bewust van de gevolgen en symptomen van een burn-out. Uiteraard is het beter om overspanning en een burn-out volledig te voorkomen.

Burn-out voorkomen

Een burn-out voorkomen is beter dan genezen. Zuster Jansen geeft u daarom een aantal tips om een burn-out te voorkomen.

  • Weet wat een burn-out is.
  • Neem af en toe tijd voor uzelf om stoom af te blazen.
  • Geef tijdig grenzen aan.
  • Zorg dat u prioriteiten rangschikt.
  • Ga zuinig met uw energie om.
  • Luister naar uzelf en naar anderen.
  • Zoek tijdig hulp.

Verhelpen burn-out

Voor het genezen van een burn-out bestaan helaas geen medicijnen. Het enigste wat u kunt doen is rust houden. U moet de regie over uw eigen leven weer terugkrijgen. Daarnaast is het uiterst belangrijk dat u goed luistert naar de signalen die uw lichaam afgeeft. Verdere hulp en begeleiding bij een burn-out vindt u bij uw huisarts.

    Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
    Stel hieronder uw vraag:

    *

    *

    *

    *