Candida

Candida is een schimmelinfectie, die vooral voorkomt in de darmen, mond en vagina. De aandoening wordt veroorzaakt door gist dat op een natuurlijke manier in ons lichaam aanwezig is: Candida Albicans. De gist kan echter een wildgroei aan schimmels veroorzaken wanneer daar de kans voor ontstaat, die via het bloed op andere (vochtige) plekken in ons lichaam terecht kunnen komen. De infectie ontstaat vaak door een ongebalanceerde samenwerking met goede en slechte bacteriën. Candida komt vooral voor in de vagina, waarbij we spreken van een vaginale schimmelinfectie.

Vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie is een candida infectie in de vagina. De natuurlijke balans tussen de schimmels en bacteriën is hierbij verstoord, waarbij bepaalde schimmels gaan overheersen. Er kunnen klachten optreden als jeuk in de vagina, pijn tijdens het urineren en abnormale afscheiding. Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak vanzelf over, doordat de goede bacteriën de candida infectie vanzelf uitdrijven. Eventueel zijn er zalven te gebruiken die de candida schimmel helpen terug te dringen. Het extra schoon proberen te houden van de vagina helpt niet. Dit verstoort de natuurlijke balans alleen maar meer. Bij langdurige klachten kunt u uw arts raadplegen.

Candida infectie in de mond

Candida kan ook ontstaan in/rond de mond en keel. Dit noemt men orale candida, ook wel ‘spruw’ genoemd. Deze candida infectie is te herkennen aan witgele plekjes op en in de mond en tong. Deze infectie hoeft geen klachten te geven, maar wanneer de candida zich sterk vermenigvuldigt kan dit wel problemen opleveren. Vaak verspreidt de candida zich hierbij naar de rest van het lichaam en kan er bijvoorbeeld koorts optreden. Deze vorm van candina kan worden bestreden door anti-gist medicijnen. Ook kunt u zelf zorgen voor goede mondhygiëne. Mondwater en sprays kunnen echter beter niet gebruikt worden, omdat hierdoor de zuurwaarden in de mond kunnen worden aangetast.

Candida behandeling

Candida is erg vervelend, maar een candida infectie kan ook zorgen voor chronische klachten op latere termijn. Het is daarom wel belangrijk om een candida infectie te herkennen, zodat u deze eventueel kunt behandelen. Wanneer u bijvoorbeeld regelmatig last heeft van terugkerende schimmelinfecties, kan het zijn dat u te maken heeft met een candida infectie. Raadpleeg een arts zodat u samen de ernst van de infectie kunt vaststellen en een behandeling kunt starten.

Candida dieet

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over het candida dieet. Hierbij gaat het om een dieet waarbij er wordt gefocust op het versterken van het immuunsysteem, waardoor de Candida Albicans bacterie geen kans meer krijgt. Bij het candida dieet moet niet alleen het voedingspatroon worden aangepast. Er moeten drie belangrijke fasen worden doorlopen, die niet eenvoudig te realiseren zijn. Vooral de eerste stap is moeilijk: het veranderen van uw levensstijl (detox van het lichaam). Vervolgens moet de candida gist worden geëlimineerd. De laatste fase is de onderhoudsfase, om ervoor te zorgen dat de Candida Albicans niet weer terugkeert. Op het internet kunt u veel lezen over het candida dieet. Ook vindt u hier talloze recepten die u hiervoor kunt gebruiken. Lees u echter eerst goed in voordat u aan een dergelijk dieet begint.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha