Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal of carpale tunnel syndroom wordt veroorzaakt door een beknelling van de middelste handzenuw in de pols, de nervus medianus. Deze zenuw begint in de onderarm en loopt door de pols naar de hand. De zenuw loopt door een ruimte in de pols die aan de zijde van de handpalmen ligt. Dit wordt de carpale tunnel genoemd waar ook de pezen doorheen lopen die ervoor zorgen dat de vingers kunnen buigen. Als er in de carpale tunnel een zwelling ontstaat, neemt de druk in de tunnel toe. De zenuw is het meest gevoelig voor een drukverhoging en kan daardoor bekneld raken.

Oorzaak carpaal tunnel syndroom

De oorzaak van het carpale tunnel syndroom is vaak een zwelling van de bekleding van de pezen. Hierbij kunnen hormonen een rol spelen en het treedt daarom ook vaker op tijdens een zwangerschap of in de overgang. Na forse handenarbeid kunnen de peesscheden ook zwellen door irritatie. De aandoening komt ook vaker voor bij patiënten met suikerziekte of mensen die overgewicht hebben. Er kan ook een andere oorzaak voor het carpaal tunnel syndroom zijn, zoals een benige afwijking (bijvoorbeeld een breuk). CTS komt vooral voor bij vrouwen.

Symptomen carpaal tunnel syndroom

Wat zijn nu de symptomen van carpaal tunnel syndroom? Allereerst zijn daar een tintelende hand of vingers of zelfs pijn in de hand en vingers. Soms straalt de pijn uit naar de onderarm, de elleboog of zelfs tot aan de schouder. Het kan zijn dat de hand of vingers slapen of dat deze stijf en gevoelloos zijn. Veel patiënten ervaren ook minder kracht in de hand, waardoor zij soms zomaar dingen uit hun handen laten vallen. De symptomen bij carpaal tunnel syndroom zijn ’s nachts vaak erger en dat zorgt dan weer voor een slechte nachtrust.

Behandeling carpaal tunnel syndroom

Bent u op zoek naar een behandeling bij carpaal tunnel syndroom? U heeft daarvoor verschillende mogelijkheden. Omdat in sommige gevallen de zenuwbeknelling vanzelf zal overgaan, ziet een arts soms af van een behandeling (bijvoorbeeld bij iemand die zwanger is). Bij lichte klachten is de behandeling van carpaal tunnel syndroom gericht op pijnvermindering, bijvoorbeeld door het ’s nachts dragen van een spalkje. Zijn de klachten heviger, dan kan een arts een spuit in de pols zetten met ontstekingsremmers zodat de zwelling en druk afnemen. Als ook dat niet helpt, wordt er overgaan op een operatie. Het dak van de carpale tunnel wordt dan doorkliefd zodat de zenuw meer ruimte kan krijgen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha