Chlamydia

De meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening in Nederland is chlamydia. Ongeveer 60.000 mensen raken elk jaar geïnfecteerd. Chlamydia komt vooral bij jonge vrouwen voor, maar ook mannen kunnen de ziekte oplopen. Als iemand langdurig met chlamydia geïnfecteerd is (zonder dat dit wordt opgemerkt) kan het onvruchtbaarheid veroorzaken. Een soa-test kan aantonen of iemand chlamydia heeft.

Chlamydia oorzaak

Bij Chlamydia is de oorzaak een bacterie, de chlamydia trachomatis. De bacterie nestelt zich vervolgens in de slijmvliezen van de geslachtsorganen en de anus. Chlamydia is enorm besmettelijk en kan worden overgedragen door onveilig seksueel contact (seks zonder condoom). Orale seks is bij chlamydia doorgaans niet de oorzaak.

Chlamydia symptomen

Er zijn verschillende chlamydia symptomen te onderscheiden en deze zijn onder te verdelen in symptomen bij vrouwen en symptomen bij mannen. De meeste vrouwen en mannen hebben helemaal geen voel- of zichtbare klachten bij chlamydia. De symptomen die kunnen voorkomen bij vrouwen zijn onder andere meer vaginale afscheiding dan normaal, een chronische pijn in de onderbuik, een branderig gevoel bij het plassen, pijn bij het vrijen en abnormaal bloedverlies. Bij het niet tijdig ontdekken van de infectie, bestaat de kans dat deze zich uitbreidt naar de eileiders. Dit kan dan weer een eileiderontsteking veroorzaken die (als deze niet op tijd behandeld wordt) onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen tot gevolg kan hebben. Chlamydia symptomen bij mannen zijn een afscheiding uit de penis of pijn bij het plassen. Is de anus geïnfecteerd dan kan er jeuk, pijn en een slijmerige afscheiding ontstaan. Niet tijdige behandeling van chlamydia zorgt ervoor dat de infectie andere organen aantast zoals de plasbuis, de zaadleiders en de bijbal. Ook kan het een prostaatontsteking veroorzaken die onvruchtbaarheid tot gevolg kan hebben.

Chlamydia test

Een chlamydia test kan uitsluitsel geven of iemand een chlamydiabesmetting heeft opgelopen.           Er wordt gebruikgemaakt van een uitstrijkje (meest betrouwbaar bij vrouwen) of een urinetest. Vaak is een chlamydia test onderdeel van een standaard soa-onderzoek. Er wordt dan ook direct getest op andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals gonorroe, syfilis en hiv.

Behandeling chlamydia

Hoe gaat de behandeling van chlamydia in zijn werk? Als de diagnose gesteld is, wordt er met een kuur gestart. Het beste medicijn tegen chlamydia is antibiotica en de bacterie is na een kuur van zeven dagen meestal verdwenen. Vanaf dat moment kan de besmetting niet meer worden overgedragen op iemand anders. Zelf opnieuw geïnfecteerd raken kan wel.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha