Cholesterol

Cholesterol bevindt zich in alle cellen van ons lichaam en ook in ons bloed. Het wordt in het lichaam gebruikt voor de opbouw van lichaamscellen, de hormoonproductie en de spijsvertering. Cholesterol is een vet dat voor 70% wordt aangemaakt in de lever en de overige 30% komt uit het voedsel dat we eten. Om cholesterol in het bloed te vervoeren wordt het verpakt in een eiwit, LDL of HDL. In LDL verpakt cholesterol kan het lichaam weer uit de bloedbaan halen als het nodig is voor bijvoorbeeld de opbouw van een lichaamscel. Is er heel veel cholesterol in het bloed aanwezig, dan heeft het lichaam dit niet allemaal nodig en blijft het rondcirkelen in de bloedbaan. Dit kan uiteindelijk aan de wanden van de bloedvaten vastplakken en zorgen voor verstoppingen Bij een HDL-verpakking van het cholesterol wordt het teveel aan cholesterol via de lever afgevoerd om uiteindelijk in de ontlasting terecht te komen. LDL-cholesterol wordt daarom vaak het slechte cholesterol genoemd.

Te hoog cholesterol: oorzaken

Het probleem dat het meest voorkomt met cholesterol is dat iemand een te hoog cholesterolgehalte heeft. Het gevolg daarvan kan zijn dat de aderen langzaam dichtslibben. De cholesterolwaarden kunnen uit balans raken door onder andere vet eten, te weinig lichaamsbeweging, overgewicht, roken, te veel alcohol, een ziekte of erfelijke aanleg.

Symptomen hoog cholesterol

Het vervelende van een te hoog cholesterol is dat u er in principe helemaal niets van hoeft te merken. Langzaam maar zeker slibben de bloedvaten dicht (aderverkalking) zodat organen die van het bloedvat afhankelijk zijn geen bloed en geen zuurstof meer krijgen. Het gevolg daarvan zijn verschillende hart- en vaatziekten zoals:

  • hartinfarct;
  • beroerte;
  • tijdelijke beroerte of TIA;
  • pijn op de borst.

 

Cholesterol testen

Het cholesterol testen of beter gezegd het meten van iemands cholesterol wordt gedaan met behulp van een bloedonderzoek. Meestal vindt het cholesterol testen plaats bij de huisarts, waarbij niet alleen naar de totale cholesterolwaarde maar ook naar de onderliggende waarden wordt gekeken. De cholesterolwaarde wordt aangeduid in de scheikundige eenheid millimol per liter (mmol/l). Is de totale cholesterolwaarde lager dan 5,0 mmol/l dan is er sprake van een normaal cholesterol. Tussen de 5,0 en 6,4 is het licht verhoogd, tussen de 6,5 en 7,9 is het verhoogd en boven de 8,0 spreken we van sterk verhoogd cholesterol. Vervolgens kijkt een arts ook nog naar de onderliggende waarden, zoals het gehalte LDL, HDL en triglyceride en naar de cholesterolratio.

Onderzoek cholesterol

Een onderzoek van uw cholesterol kan nooit kwaad. Zeker als verhoogd cholesterol of hart- en vaatziekten voor het 60e jaar in uw familie voorkomen. Zo’n onderzoek naar cholesterol kan bij uw huisarts of bij een specialist plaatsvinden. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de cholesterol- en vetstofwisseling.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha