Clusterhoofdpijn

Het fenomeen clusterhoofdpijn is niet bij iedereen even bekend, terwijl dit eigenlijk de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn is. Gelukkig komt deze vorm niet vaak voor. In Nederland en België samen lijden ongeveer 12.500 mensen aan clusterhoofdpijn. Meestal krijgen mannen deze vorm van hoofdpijn. Wat is clusterhoofdpijn dan eigenlijk? Clusterhoofdpijn heeft deze naam omdat het zich openbaart in aanvallen, in clusters. De eerste aanvallen openbaren zich meestal tussen het twintigste en veertigste levensjaar.

Hoofdpijn in aanvallen

Er bestaan twee varianten van clusterhoofdpijn, namelijk de episodische en de chronische variant. Bij een episodische clusterhoofdpijn duren onbehandelde aanvallen een kwartier tot drie uur, en kunnen ze gedurende een clusterperiode van enkele weken tot maanden optreden. Er kan dan één aanval in twee dagen plaatsvinden, maar er kunnen ook acht aanvallen zijn op één dag.

Als er sprake is van chronische clusterhoofdpijn dan is er geen aanvalsvrije periode, of is die periode maar heel kort (minder dan twee weken).

Meer dan de helft van de mensen die aan clusterhoofdpijn lijden, bemerken signalen die aangeven dat er een aanval gaat komen. Deze signalen kunnen enkele uren voor de aanval begint opzetten, maar u kunt ook dagen van tevoren al het gevoel hebben dat er een aanval gaat komen. Enkele voorbeelden van signalen zijn: een prikkelend gevoel rond het oog, een hangend ooglid of onverklaarbare angstigheid en onrust. Niet iedereen krijgt dezelfde signalen, maar als individu merkt u vaak wél dezelfde dingen op en dat stelt u in de gelegenheid om actie te ondernemen.

Clusterhoofdpijn symptomen

Tijdens een aanval van clusterhoofdpijn voelt u vaak pijn aan één kant van het hoofd, achter het oog of in het voorhoofd bij de slaap. De pijn die dan gevoeld wordt, wordt vaak omschreven als een snijdende of borende pijn. U kunt zoals gezegd signalen hebben ervaren die een aanval aankondigden, maar de aanval zelf komt dan alsnog plotseling opzetten. Een ander voorbeeld van clusterhoofdpijn symptomen is dat u tijdens een aanval sterk de behoefte krijgt om te bewegen. Stil zitten of liggen is erg moeilijk, wat een aanval in de nacht bijvoorbeeld extra vervelend maakt. Naast deze kenmerken, zijn er nog andere symptomen van clusterhoofdpijn die kunnen voorkomen. Dit zijn bijverschijnselen en deze komen vaak voor aan de kant waar de pijn zich op dat moment bevindt. Denk hierbij aan:

  • Hangend (en/of opgezwollen) ooglid
  • Zweet op het voorhoofd
  • Vernauwde pupil
  • Rood of tranend oog

Oorzaken clusterhoofdpijn

Ondanks veel medisch en wetenschappelijk onderzoek, is er helaas nog geen duidelijke oorzaak te vinden voor deze pijnlijke vorm van hoofdpijn. Wel lijkt het er sterk op dat de tijden van de aanvallen samenhangen met de biologische klok.

Omdat de oorzaak van clusterhoofdpijn nog niet bekend is, is het voorkomen van clusterhoofdpijn ook nauwelijks nog mogelijk. Wel kunt u, zodra u voelt dat er een aanval aankomt, voorzorgsmaatregelen nemen en zorgen dat u de juiste medicijnen bij u hebt.

Behandeling clusterhoofdpijn

De behandeling van clusterhoofdpijn bestaat uit verschillende soorten medicijnen (zoals pijnstillers) en zuurstof. Medicijnen voor clusterhoofdpijn moeten zeer snel resultaat kunnen tonen, omdat de aanvallen snel opkomen en erg veel pijn doen. Eén van de meest succesvolle behandelingen, is die met zuurstof. Ongeveer zestig tot zeventig procent van de patiënten hebben hier baat bij. Wat houdt het in? Zo snel mogelijk na het begin van de aanval moet per minuut zeven tot tien liter zuurstof worden ingeademd, gedurende een periode van tien tot vijftien minuten. De zuurstof die hiervoor nodig is kunt u niet gewoon bij de apotheek krijgen. Met het recept van uw huisarts gaat u naar uw zorgverzekeraar en die kan u helpen aan de juiste benodigdheden.

Andere mogelijkheden als het gaat om clusterhoofdpijn medicijnen, zijn injecties met pijnstillers of Imigran-injecties. De laatstgenoemde injecties zijn de meest effectieve methode om aanvallen snel (en volledig) te onderdrukken. Voor alle middelen geldt dat injecties vaak sneller werken dan (zet)pillen. Vermoed u dat u last heeft van clusterhoofdpijn? Neem dan contact op met uw huisarts voor een onderzoek.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha