COPD

Wat is COPD? COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een chronische longziekte. Chronisch houdt in dat de ziekte blijvend is. COPD is tevens de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Bij chronische bronchitis is er sprake van ontstoken bronchiën (de vertakkingen van uw luchtpijp naar de longen). Uw lichaam maakt dan meer slijm aan, waardoor ademen lastiger wordt.

Een longemfyseem houdt in dat er langzaam longblaasjes verloren gaan. Die longblaasjes zorgen er juist voor dat er na het inademen zuurstof in uw bloed komt en dat de afvalstoffen kunnen worden uitgeademd. Des te meer longblaasjes er verloren gaan, des te moeilijker het ademhalen wordt.

Symptomen van COPD

Of het nu gaat om chronische bronchitis of een longemfyseem, het belangrijkste en meest voorkomende symptoom van een COPD is moeite hebben met ademhalen. Ook kunt u een ‘longaanval’ krijgen, waarbij uw klachten ineens erger worden. Bij een longaanval gaat u dus meer hoesten, ontstaat er meer slijm en wordt ademhalen nog moeilijker. Een longaanval kan voor blijvende schade aan de longen zorgen, waardoor het extra belangrijk is dat er van tevoren goed met de long- of huisarts is afgesproken welke actie ondernomen wordt tijdens zo’n longaanval. Dit noemt men een ‘Longaanval actieplan’. Via het Longfonds kunt u online een actieplan bestellen, dat u samen met uw arts kunt invullen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor COPD. Sommige oorzaken hebben te maken met een bepaalde levensstijl, andere oorzaken zijn ontstaan zonder dat u daar zelf invloed op heeft (gehad). De meest voorkomende oorzaken voor COPD blijven echter roken en meeroken. De schade die door roken aan de longen wordt toegebracht, zorgt ervoor dat diverse longziekten zich gemakkelijker ontwikkelen. Mogelijke oorzaken van COPD:

  • Roken/meeroken
  • Andere longziekten (bijv. astma)
  • Erfelijke vorm
  • Luchtvervuiling
  • Schadelijke stoffen (bijvoorbeeld op de werkvloer)

Gevolgen van COPD

Het is niet moeilijk om in te schatten wat de gevolgen kunnen zijn van een ernstige chronische longziekte voor het dagelijks leven. Ademhalen gaat steeds moeizamer, waardoor alle activiteiten die ondernomen worden ook moeizamer gaan. Traplopen, boodschappen doen, de vanzelfsprekende dingen zijn niet meer zo vanzelfsprekend. Vooral wanneer u vaker longaanvallen heeft, kan het dagelijkse leven sterk worden beïnvloed.

Geen genezing, wel verlichting

Er is helaas geen medicatie die COPD kan genezen. Wél kan bepaalde medicatie ervoor zorgen dat u minder hoeft te hoesten en u zich minder benauwd voelt. De hevigheid van de klachten wordt minder, waardoor er beter te leven is met een longziekte. De medicijnen die gebruikt worden zijn meestal luchtwegverwijders en ontstekingsremmers, die vaak via een inhalator worden ingeademd.

Luchtwegverwijders zorgen dat de spiertjes rondom uw luchtwegen zich ontspannen, waardoor uw luchtwegen zich verwijden. Hierdoor kunt u beter ademhalen. Er zijn kortwerkende en langwerkende luchtwegverwijders beschikbaar. met uw arts overlegt u welke inhalator voor u het meest geschikt is.

Wanneer u COPD heeft, is de kans aanwezig dat er ontstekingen in de longen aanwezig zijn. Uw arts kan dan een inhalator met een ontstekingsremmer voorschrijven. Deze moet u precies gebruiken zoals voorgeschreven wordt, omdat het medicijnen zijn die voor een langere tijd gebruikt moeten worden en ook pas na een aantal weken goed gaan werken.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha