CVS

CVS staat voor Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Deze syndroomdiagnose werd eind jaren ‘80 geïntroduceerd als werkdefinitie bij het onderzoek naar Myalgische encefalomyelitis (ME), en is dus eigenlijk bedoeld om bepaalde aandoeningen uit te sluiten. Er is altijd meer onderzoek nodig om te bepalen of de vermoeidheid voortkomt uit ME, of uit een andere aandoening met dezelfde symptomen. Het hoofdkenmerk van ME is inspanningsintolerantie: na inspanning is het heel moeilijk en duurt het vaak langer dan 24 uur om te herstellen.

Chronische vermoeidheid criteria

Wanneer ben je moe en wanneer is er echt sprake van chronische vermoeidheid?  Er zijn een aantal symptomen die voor moeten komen om van CVS te kunnen spreken.

Chronische vermoeidheid wordt gekenmerkt door uitputtingsverschijnselen die na één a twee dagen nog niet over zijn. Deze klachten gaan vaak gepaard met een ziek gevoel, pijn en krachtverlies. Ook kan deze vermoeidheid leiden tot problemen met de concentratie en het geheugen. Toch moeten ook deze duidelijke verschijnselen weer voldoen aan een aantal eisen om in de categorie CVS te vallen. Zo moet de vermoeidheid bijvoorbeeld onverklaarbaar zijn, altijd aanwezig óf terugkerend zijn. Ook moet het ‘nieuw’ zijn (mag niet het hele leven al aanwezig zijn geweest) en mag het niet minder worden door rust. Dit is slechts een handjevol criteria, er wordt streng gekeken naar de symptomen voordat bepaald wordt of het gaat om het chronische vermoeidheidssyndroom.

Chronisch vermoeidheidssyndroom: wanneer niet?

Er zijn, naast de criteria waarmee bepaald wordt of het wél om CVS gaat, ook een aantal criteria waarmee CVS juist snel uit te sluiten is. Hierbij kunt u denken aan medicijnen die vermoeidheid als bijwerking heeft, of een bekende aandoening met vermoeidheid als één van de symptomen. Er zijn meer situaties waarin vermoeidheid een duidelijkere oorzaak kan hebben. De diagnose CVS wordt pas gesteld als deze uitsluitingen kunnen worden gedaan.

Bij ME en andere ernstige vormen van chronische vermoeidheid kan het zijn dat u, of uw naaste, behoefte krijgt aan thuiszorg. In die gevallen wil Zuster Jansen u graag bijstaan. Bekijk de website om meer te weten te komen over ons ruime zorgaanbod, of neem direct contact op.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha