Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een relatief weinig voorkomende vorm van diabetes. Het is echter een zeer ernstige vorm en heeft veel impact op het leven van de cliënt. Diabetes 1 werd ook wel jeugddiabetes genoemd, omdat veel kinderen het al op jonge leeftijd kregen. Iedereen kan het echter krijgen, het is niet leeftijdgebonden.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het afweersysteem zich tegen het lichaam keert en de cellen vernietigt die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van insuline. Waarom dit zo is, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk ligt het aan erfelijke aanleg voor de ziekte.

Symptomen diabetes type 1

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op diabetes type 1. De ziekte komt relatief weinig voor (één op de tien mensen met diabetes heeft type 1), maar omdat het ingrijpende ziekte is het verstandig om bij twijfel een arts te raadplegen. Hieronder een kort overzicht van enkele symptomen:

  • Vermoeidheid en ziek voelen

  • Veel dorst hebben en veel moeten plassen

  • Slecht of wazig zien

  • Veel honger hebben of juist een gebrek aan eetlust

  • Afvallen zonder duidelijke reden

Lastig is dat dit vrij algemene symptomen zijn, die niet alleen overeenkomen met het ziektebeeld voor diabetes 1. Heeft u meerdere van deze verschijnselen, dan kan het raadzaam zijn navraag te doen bij een arts. Of er echt sprake is van diabetes kan alleen duidelijk worden met een bloedtest. Er kan een vingerprikje worden gedaan waarbij een druppel bloed getest wordt, maar als de situatie erop wijst dat u dicht tegen diabetes aan zit, wordt een buisje met bloed naar het laboratorium gestuurd.

Behandeling diabetes type 1

De behandeling voor diabetes 1 is erg ingrijpend. De cliënt moet namelijk iedere dag meerdere malen insuline spuiten om het insulinegehalte op peil te houden. Het bloedsuiker moet dan ook vaker per dag gemeten worden, om precies op het juiste niveau te blijven. Personen bij wie de diagnose diabetes 1 gesteld is, krijgen goede begeleiding van een diabetesverpleegkundige om te wennen aan het zelf insuline spuiten. Ook wordt hard gewerkt en onderzoek gedaan naar prettigere, efficiëntere oplossingen voor het insuline spuiten om de impact op het dagelijks leven te verminderen. Wilt u meer weten, kijk dan ook op de Zorgkompas pagina’s over diabetes en diabetes type 2.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha