Diabetes type 2

Diabetes mellitus type 2, ook wel diabetes type 2, werd vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd omdat ouderen toen voornamelijk getroffen werden door dit type diabetes. Tegenwoordig is het echter zo dat iedereen diabetes type 2 kan krijgen, ook kinderen. Daarom wordt de term ouderdomssuiker niet langer gebruikt.

Het duurt vaak een tijd voordat de uiteindelijke diagnose gesteld wordt, terwijl de cliënten dan vaak al langer klachten hebben. Net als bij diabetes type 1 zijn de klachten niet  heel specifiek, waardoor het moeilijk is om vast te stellen of het om diabetes gaat.

Diabetes 2 in het kort

Bij het relatief veel voorkomende diabetes 2 heeft het lichaam moeite met het regelen van de bloedsuikers, omdat er te weinig insuline aanwezig is. Daarnaast, en dat is wat het zo lastig maakt, reageert het lichaam niet goed op insuline. Het gevolg van deze combinatie is dat de bloedsuikerspiegel, de cholesterol en de bloeddruk hoog zijn en blijven.

Symptomen diabetes type 2

Zoals eerder gezegd hebben veel mensen vaak al lang te maken met diabetes type 2 zonder dat ze zich daar zelf bewust van zijn. Dat komt omdat de klachten niet erg specifiek zijn, waardoor sneller de ‘alledaagse’ verklaringen ervoor gegeven worden. Stress op het werk en weinig weerstand zijn hier voorbeelden van. Toch is het bij onderstaande symptomen verstandig om het verloop ervan in de gaten te houden en zo nodig contact op te nemen met een arts.

  • Veel dorst hebben en ook veel moeten plassen

  • Terugkerende infecties

  • Last hebben van de ogen

  • Wondjes die slecht genezen

  • Last bij het lopen (kortademigheid of pijn)

Bij de arts is met een vingerprikje vast te stellen of er sprake is van diabetes.

Behandeling en voorkomen

Diabetes type 2 wordt, in tegenstelling tot type 1, voornamelijk behandeld met medicatie. Het kan voorkomen dat ook deze patiënten insuline moeten gaan gebruiken, maar dit is niet in alle gevallen zo. De medicatie zorgt er vooral voor dat de alvleesklier weer meer insuline aan gaat maken en de gevoeligheid van het lichaam voor insuline weer te verbeteren. Diabetes kan niet worden genezen, maar op deze manier kunnen ernstige gevolgen op lange termijn door tijdig ingrijpen worden voorkomen. Diabetes type 2 kan voor een deel voorkomen worden door gezond te leven en veel te bewegen. Meer weten? Kijk op onze pagina’s in het Zorgkompas over diabetes en diabetes type 1.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha