Duizeligheid

Duizeligheid komt veel voor maar hoeft niet per se ernstig te zijn. U kunt u tenslotte al eens duizelig voelen wanneer u simpel weg te snel opstaat. Bij duizeligheid ervaart men een bepaald gevoel, zoals draaierigheid of zweverigheid. U raakt misschien uit balans of u heeft het gevoel dat de wereld om u heen ronddraait. U kunt ook duizelig en misselijk zijn, zweten, braken of last hebben van angstgevoelens. Duizeligheid lijkt vooral bij ouderen meer voor te komen dan bij jongeren.

Het stellen van een diagnose: waar komt duizeligheid vandaan?

Duizeligheid kan heel veel verschillende oorzaken hebben, waardoor het niet altijd gemakkelijk is om tot een snelle diagnose te komen. Er moet tenslotte gekeken worden naar alle klachten en de frequentie daarvan. Het maakt nogal een verschil of u één keer de maand een lichte duizeligheid voelt, of juist het grootste gedeelte van de dag. Wanneer u ook andere klachten ervaart, is dat natuurlijk ook van belang bij het bepalen van wat er precies mis is. Het Apeldoorns Duizeligheidscentrum noemt een aantal veelvoorkomende oorzaken van duizeligheid:

 • De ziekte van Ménière kan duizeligheid veroorzaken
 • Het evenwichtsorgaan kan ontstoken zijn
 • Orthostatische hypotensie (daling van de bloeddruk bij het opstaan)
 • Laag bloedsuikergehalte
 • Vergiftiging door bijvoorbeeld alcohol of drugs
 • Een migraine-aanval
 • Doorbloedingsstoornis of bloeding in evenwichtsorgaan/kleine hersenen
 • Angstaanval, soms in combinatie met hyperventilatie
 • Depressie

Duizeligheid op zich heeft in principe geen ernstige gevolgen, maar de kans bestaat natuurlijk dat u door duizelig zijn een val maakt of uzelf bezeert. Dit kan zeker gevaarlijke situaties opleveren, zoals wanneer u achter het stuur zit of op een drukke weg loopt.

Wat te doen bij duizeligheid

Wanneer u vaker duizelig bent, is het verstandig om te gaan bijhouden wanneer het gebeurt. Schrijf op hoe lang het geduurd heeft, of u daarbij ook andere klachten had en wat u aan het doen was op het moment dat u duizelig werd. U kunt eventueel ook opschrijven of iets u geholpen heeft om de duizeligheid te laten ophouden. Als u dan een bezoek brengt aan de huisarts, kunt u dit ‘dagboek’ meenemen en dat kan wellicht helpen bij de diagnose. U voelt waarschijnlijk zelf het beste aan wanneer het moment gekomen is om naar de huisarts te gaan. Meestal is dit wanneer de klachten verergeren of wanneer ze na enkele weken nog niet zijn overgegaan.

Andere algemene tips wanneer u vaker last heeft van duizeligheid:

 • Als u echt vaak duizelig bent, probeer dan zo min mogelijk auto te rijden of machines te bedienen voor zover u dat deed.
 • Kijk realistisch naar uw eet- en drinkpatroon. Slaat u het ontbijt ‘s ochtends over, dan is het verstandig om toch weer te gaan ontbijten. Nuttigt u alcoholische dranken, dan kunt u die misschien beter laten staan.
 • Ga niet plotseling opstaan wanneer u langere tijd gezeten of gelegen hebt.
 • Zorg dat u voldoende frisse lucht krijgt.

Deze tips kunnen in bepaalde gevallen helpen om aanvallen van duizeligheid te voorkomen. Wanneer de oorzaak van duizeligheid echt heel specifiek is, zoals de genoemde ziekte van Ménière of een stoornis in het evenwichtsorgaan, dan zal uw arts u waarschijnlijk ook andere, specifiekere adviezen meegeven.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha