Dwarslaesie

Een dwarslaesie is een beschadiging aan het ruggenmerg. Het ruggenmerg vormt samen met de hersenen het centraal zenuwstelsel. Bij een dwarslaesie kunnen de hersenen geen boodschappen meer sturen naar de spieren door de beschadiging in het ruggenmerg. Dit heeft een verstoring in het gevoel en in de bewegingen als gevolg. Er kan onderscheid worden gemaakt in een hoge dwarslaesie en lage dwarslaesie. Dit gaat over de plaats van onderbreking van verbindingen: hoog in de ruggenmerg of onderin de ruggenmerg. Hoe hoger de dwarslaesie, hoe meer functies er uitvallen.

Totale of gedeeltelijke onderbreking

De onderbreking van de verbinding tussen hersenen en ruggenmerg kan totaal zijn. Dit is een complete dwarslaesie. Vanaf het punt van onderbreking is er totaal geen gevoel of beweging meer mogelijk. De onderbreking kan ook gedeeltelijk zijn. Dit wordt ook wel incomplete dwarslaesie of partiele dwarslaesie genoemd. Hierbij kunnen bepaalde functies nog gebruikt worden. Ook is bij een partiele dwarslaesie (gedeeltelijk) herstel mogelijk, in tegenstelling tot bij een complete dwarslaesie. Toch is de kans op herstel nog minimaal.

Een ander verschil dat wordt gemaakt is afkomstig vanuit het ontstaan van de dwarslaesie. Een dwarslaesie dat ontstaat van buitenaf (bijvoorbeeld door een auto ongeluk) noemen we een traumatische dwarslaesie. Een dwarslaesie kan ook van binnenuit ontstaan, bijvoorbeeld door een tumor aan het ruggenmerg. Dit noemt men een niet-traumatische dwarslaesie.

Zorg bij een dwarslaesie

De mogelijkheden om zo normaal mogelijk te blijven leven met een dwarslaesie zijn enorm toegenomen. Met de juiste zorghulpmiddelen kunt u met een dwarslaesie goed thuis blijven wonen. U kunt bij u thuis persoonlijke thuiszorg aanvragen en/of huishoudelijke hulp. Zo wordt u gestimuleerd om dingen te doen die u graag wilt doen. De juiste motivatie en specialisatie van zorgmedewerkers van Zuster Jansen kunnen u hierbij helpen. U kunt bij onze zorg en dienstverlening kijken welke vorm van thuiszorg het beste bij u past.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha