Ebola

Inmiddels is het al een jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van ebola bevestigde. In de eerste fase ging het om een epidemie in West-Afrika, maar het virus verspreidde zich al snel over de rest van de wereld. Het virus is uitgeroepen tot dodelijkste ebola-uitbraak ooit, waardoor de epidemie tot medische noodsituatie van internationale zorg werd verklaard. Zelfs in Nederland vreesden we voor het virus, de kans dat reizigers de ziekte overbrachten naar Nederland was immers niet volledig uitgesloten. Maar wat is ebola eigenlijk en wat zijn de ziekteverschijnselen? Hoe zit het nu met het ebola virus en de verspreiding ervan? Zuster Jansen geeft antwoord.

Wat is ebola?

De ebola ziekte heeft haar naam te danken aan de rivier waar de ziekte jaren geleden als eerste werd ontdekt. Het gaat hierbij om de rivier Ebola in de Congo in Afrika. Al snel werd de ernst van ebola erkend. Bij ebola gaat het om hemorragische koorts. Deze gaat gepaard met bloedingen in het lichaam, die erg gevaarlijk en vaak zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Virale hemorragische koorts (ebola) wordt veroorzaakt door verschillende virussen. De kans op besmetting is erg groot en de kans op genezing klein. Bovendien gaat de ziekte gepaard met in eerste instantie normaal lijkende ziekteverschijnselen die ruim drie weken onschuldig kunnen lijken.

Ziekteverschijnselen ebola

Bij ebola kunt u in eerste instantie denken aan ‘normale’ ziekteverschijnselen als koorts, spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid. Toch is er bij ebola nog iets anders aan de hand. Wanneer u besmet bent zorgt het virus namelijk voor ernstige en levensbedreigende bloedingen. Hierbij kan het gaan om onderhuidse bloedingen of inwendige bloedingen, maar ook om bloedingen uit de neus, mond, ogen en oren. De oorzaak hiervan is het virus dat zorgt voor ontstekingen in de kleine bloedvaatjes. Door de bloedingen komt het functioneren van verschillende organen in gevaar.

Besmetting via virus

U raakt besmet met het ebola virus door zogenaamde vectoren. Dit zijn organismen die de ziekteverschijnselen overbrengen op de mens via steken of bijten. Ook kunnen dieren de virussen overbrengen via uitwerpselen. Daarnaast wordt het virus overgedragen door direct contact met bloed, speeksel of ander lichaamsvocht van een ebola patiënt. Om deze reden zijn ook veel ebola verzorgers en verplegers besmet geraakt. Het ebola virus is namelijk tot zeven weken na herstel zeer besmettelijk.

De ernst van ebola in 2015

Dit jaar was er een daling te zien in het aantal ebola besmettingen. Het WHO sprak zelfs begin dit jaar van een keerpunt in de ebola epidemie, omdat het aantal ziektegevallen in de zwaarst getroffen landen terugliep. Toch werd er de laatste periode weer een stijging gemeten. Het risico is dus nog steeds niet geweken. Pas als er gedurende 42 aaneengesloten dagen geen nieuwe besmetting heeft plaatsgevonden kunnen we spreken van een keerpunt. Wel is de ontwikkeling van vaccins in een stroomversnelling terechtgekomen. In januari zijn ze begonnen met het testen van de (Nederlandse) vaccins bij mensen. Tegen de tijd dat het vaccin daadwerkelijk kan worden ingezet hopen we uiteraard dat het huidige ebola virus volledig is verdwenen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha