Eczeem

Eczeem wordt ook wel dermatitis genoemd en is een vervelende huidaandoening waarbij de huid meestal rood en opgezwollen is. De huid is bij eczeem soms ook vochtig. Het meest vervelende symptoom bij eczeem is jeuk en vooral jonge kinderen hebben er last van. In Nederland heeft zo’n 2,5% van de bevolking last van eczeem: naar schatting gaat het dan om 1 op de 5 kinderen en 1 op de 25 volwassenen.

Constitutioneel eczeem en contacteczeem

Eczeem kan voorkomen in verschillende vormen. Bij erfelijk eczeem gaat het om eczeem dat iemand vanaf de geboorte heeft en de oorzaak komt daarbij van binnenuit. Een andere naam daarvoor is atopisch eczeem of constitutioneel eczeem. De oorzaak bij contacteczeem komt van buitenaf, namelijk de stoffen waar mensen mee in aanraking komen. Denk daarbij aan stoffen zoals shampoo, zeep en afwasmiddel. Zij zijn licht irriterend en als uw huid hiermee in aanraking komt kan er eczeem ontstaan. Langzaam wordt de huid dan ruwer en raakt gebarsten. Dit heeft verder helemaal niets met erfelijke aanleg te maken en iedereen kan deze eczeemvariant dan ook krijgen.

Eczeem handen

Heel vaak zit eczeem op de handen en het komt vaak voor bij mensen die door hun beroep in contact komen met irriterende stoffen of allergenen. Eczeem aan de handen ontstaat dan ook vooral bij de zogenaamde natte beroepen, zoals een kapper die vaak de haren van mensen moet wassen. Heel vervelend bij eczeem aan handen is de jeuk die ontstaat. Dit leidt meestal tot krabben waarna de huid nog verder stuk gaat en er wondjes ontstaan. Dit zorgt weer voor een verhoogd risico op infecties.

Eczeem baby

Baby’s en jonge kinderen kunnen eczeem krijgen, soms al voordat ze 1 jaar zijn. Vaak hebben zij periodes waarin afwisselend eerst wel en daarna geen eczeem aanwezig is. Er zijn kinderen die over het eczeem heen groeien, maar een kleine groep (we hebben het dan over een vierde deel) blijft er last van houden, ook op latere leeftijd.

Behandeling eczeem

Het is in principe niet mogelijk om eczeem echt te genezen. Als iemand constitutioneel eczeem heeft, dan beschikt hij of zij over een huid die sneller reageert dan de gemiddelde huid. Allerlei prikkels kunnen zo’n reactie veroorzaken. U moet dan denken aan zaken als voeding, huisstofmijt en cosmetica. Het beste is dan ook altijd om het contact of de aanraking met deze prikkels zo veel mogelijk te voorkomen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha