Eksteroog

Een likdoorn of eksteroog zit meestal onder de voet, maar hij kan ook op vingers en handen voorkomen. Een eksteroog is een reactie van het lijf om zich te beschermen tegen een overmatige wrijving in bijvoorbeeld te nauwe schoenen. Er zijn twee verschillende soorten eksteroog of likdoorn te onderscheiden: een harde en een zachte (of weke) likdoorn. Bij een hard eksteroog is er sprake van een naar binnen groeiend eeltplekje en deze zijn meestal geel van kleur. Een zacht eksteroog lijkt meer op een open wondje en kan ook vochtig zijn.

Eksteroog symptomen

Elk soort eksteroog brengt eigen klachten en symptomen met zich mee. Bij een hard eksteroog zal er een gelige cirkel op de voet te herkennen zijn, die verhoornd en erg hard is. Zo’n eksteroog doet ook meestal pijn. Een zachte likdoorn kan ook onder of tussen de tenen zitten of onder de voetzool. Meestal zijn zachte eksterogen nog wat pijnlijker dan harde en ze lijken op open, vochtige wondjes.

Eksteroog zelf verwijderen

Een eksteroog zelf verwijderen is wellicht wat lastig maar er zijn wel genoeg dingen die u kunt doen om een eksteroog te behandelen. De meest eenvoudige manier is het aanschaffen van correct schoeisel, waardoor de irritatie verdwijnt en het eksteroog vanzelf verdwijnt. Als aanvulling kunt u ook likdoornringetjes gebruiken die de druk opvangen. Het eksteroog zal niet verdwijnen, maar de pijn wordt hiermee wel verlicht. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van een zooltje als het eksteroog zich onder de voet bevindt. Wilt u toch zelf rigoureuzer aan de slag en het eksteroog zelf verwijderen? Neem dan eerst een voetbad of gebruik likdoornzalf om het eksteroog te verweken en het daarna gemakkelijk weg te snijden met een scherp, chirurgisch mesje. Speciale eelt- en likdoornmesjes zijn ook bij de apotheek verkrijgbaar. Haal wel alleen de bovenste laag weg, de pit kan beter door een arts of pedicure verwijderd worden.

Eksteroog: behandeling door een arts

Omdat het niet altijd aan te raden is om zelf met een mesje aan de slag te gaan om een eksteroog te verwijderen, is het vaak verstandiger om de huisarts even te raadplegen voor een eksteroog behandeling. Ga naar hem of haar toe als de plek zeer pijnlijk wordt of als er duidelijke ontstekingen te zien zijn. Ook in het geval van een slechte bloedcirculatie of bij mensen met diabetes is het in alle gevallen raadzaam om de huisarts te bezoeken. Soms kan een arts besluiten tot chirurgisch ingrijpen, bijvoorbeeld bij een eksteroog dat steeds weer terugkomt als gevolg van een afwijking aan de voet of aan een teen. Ook bij een likdoorn onder een nagel zal een operatie noodzakelijk zijn.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha