Fibromyalgie

De naam fibromyalgie, soms ook wel als fybromyalgie gespeld, kent zijn oorsprong uit verschillende woorden. Fibra is vezel, mus is spier en algos betekent pijn. Bij elkaar opgeteld betekent fibromyalgie dus pijn in spieren en bindweefsel. De fibromyalgie symptomen zijn voornamelijk pijn, stijfheid en vermoeidheid. Deze verschijnselen zijn chronisch. Veel rondom fibromyalgie is nog niet bekend. De vraag ‘hoe ontstaat fibromyalgie’ is al heel lang onbeantwoord, evenals de vraag ‘wanneer krijgen mensen met fibromyalgie klachten?’ Het is een lastige aandoening om vast te stellen, wel is inmiddels bekend dat het een niet te genezen ziekte is.

Weke delen reuma

Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd, hoewel er geen sprake is van ontstekingen zoals bij sommige andere reumavormen. De behandeling van fibromyalgie is helaas, omdat er nog geen genezing is gevonden, gericht op het verminderen van klachten en pijn. Tot op zekere hoogte is de kwaliteit van leven dus te verbeteren, hoewel de pijnklachten waarschijnlijk altijd blijven. Medicatie kan de pijn enigszins afzwakken. Verder kan fysiotherapie een goede oplossing zijn voor het soepel houden en trainen van de spieren. Omdat mensen met fibromyalgie last kunnen krijgen van prikkelbare darm syndroom, kunnen zij ook gebaat zijn bij een speciaal fibromyalgie dieet.

Ingewikkelde diagnose

Omdat vermoeidheid één van de kenmerken is van fibromyalgie, wordt vaak gedacht aan myalgische encefalomyelitis (ME) of Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Dit zijn andere diagnoses, hoewel de combinatie van fibromyalgie en ME/CVS wél weer kan voorkomen. Begrijpelijk is dat de diagnose op deze manier alleen maar lastiger te stellen is.

Door de gevolgen van fibromyalgie kan het zijn dat u, of uw naaste, veel behoefte krijgt aan thuiszorg. Het zorgteam van Zuster Jansen is in geheel Nederland actief en wil u graag bijstaan in uw situatie. Wij bieden onder andere 24-uurs zorg, 12-uurs zorg en nachtzorg. Neem contact met ons op als u wil weten wat wij voor u kunnen betekenen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha