Hoe wordt de diagnose van fibromyalgie gesteld?

Vermoedt u dat u fibromyalgie hebt? Is er misschien al een diagnose gesteld, maar denkt u dat dit de verkeerde is? Fibromyalgie wordt op verschillende manieren vastgesteld. In dit artikel een overzicht. En u krijgt tips over wat te doen ná de diagnose.

Diagnosestelling

Differentiaal

Vroeger werd fibromyalgie vooral vastgesteld door andere ziektes uit te sluiten (zogenaamde differentiaaldiagnose).

Dit komt omdat er geen manier is om de ziekte vast te stellen door bijvoorbeeld bloedonderzoek of een MRI-scan. Dat had – en heeft – tot gevolg dat veel artsen de aandoening niet serieus namen (en nemen).

Tot op de dag van vandaag kampen patiënten met dit onterechte beeld: zowel artsen als mensen uit hun omgeving doen de symptomen nog weleens af als iets ‘tussen de oren’.

Tenderpoints

Tenderpoints zijn specifieke ‘drukpunten’ op uw lichaam. Er zijn er 18. Heeft u pijn aan 11? Dan heeft u fibromyalgie. Althans, dat was tot 2010 de gebruikelijke methode.

Ook deze diagnose wordt niet door alle artsen gebruikt, laat staan serieus genomen.

Lees verder: Wat zijn Tenderpoints bij Fibromyalgie

Fibromyalgiescore

Tegenwoordig is de fibromyalgiescore leidend bij de diagnosestelling. Hoewel nog niet alle artsen en landen deze methode gebruiken. Het is ook geen vervanging voor de diagnose via tenderpoints; het is een alternatief. Zo werkt het:

Is uw fibromyalgiescore hoger dan 12? Dan wordt de ziekte vastgesteld. U krijgt ‘punten’ op 2 onderdelen:

  • Pijn
  • Symptomen

Pijnscore

Er zijn 19 gebieden op uw lichaam aangewezen waar fibromyalgie kan voorkomen in de vorm van chronische, uitstralende pijn. Deze zijn uiteraard min of meer hetzelfde als de tenderpoints:

Borst, buik, bovenrug, onderrug, nek, linker en rechter schoudergordel, bovenarm, onderarm, heup-bil, bovenbeen, onderbeen en kaak.

De score is simpel: voor ieder gebied waar u pijn hebt, krijgt u 1 punt. U hebt er ‘slechts’ 3 nodig om in aanmerking te komen. Maar dan heeft u dus nog wel minimaal 9 symptoompunten nodig (zie hieronder) om aan de vereiste 12 te komen voor de diagnose.

Symptoomscore

Naast pijn zijn er 3 andere hele belangrijke symptomen van fibromyalgie: vermoeidheid, niet uitgerust wakker worden en moeite met nadenken of concentreren. Bij de symptoomscore krijgt u punten voor de hevigheid waarin deze voorkomen:

  • 0 – niet
  • 1 – licht of mild
  • 2 – matig of aanzienlijk
  • 3 – ernstig

Maximale score: 9 (3×3).

Maar alsof het nog niet genoeg is, zijn er 42(!) andere klachten die kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld darmproblemen, kou, hoesten, krachtverlies, droge ogen, depressie en angst.

Deze worden niet apart beoordeeld. Hier gaat het erom hoeveel van deze overige klachten u hebt:

  • 0 – geen
  • 1 – weinig
  • 2 – aanzienlijk
  • 3 – veel

Maximale score: 3.

In totaal kunt u dus 12 symptoompunten krijgen. U hebt er minimaal 5 nodig om in aanmerking te komen voor de diagnose. Dan moet u daarnaast dus wel nog minimaal 7 pijnpunten (zie hierboven) scoren om aan de vereiste 12 te komen.

Lees verder: Fibromyalgie: Symptomen

Kan ik een fibromyalgietest doen?

Komen bovenstaande symptomen u iets té bekend voor? U kunt uzelf eenvoudig testen: met de online zelftest van het Fibrocentrum. Die geeft u 88% zekerheid.

Wie kan de diagnose fibromyalgie stellen?

Uiteindelijk moet de officiële diagnose gesteld worden door een reumatoloog. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Deze zal echter eerst met een test vaststellen of dat nodig is.

Fibromyalgie…en nu?

Is bij u de diagnose gesteld? Dat kan al enorm opluchten: er is een naam voor wat u heeft. Nu kunt u er wellicht gericht iets tegen doen.

Hou het in ieder geval niet voor uzelf; praat erover. Met uw partner, familie, vrienden, op het werk én lotgenoten. De ervaringen van anderen horen en uw eigen delen kan emotioneel enorm opluchten.

Verder zijn er allerlei soorten behandelingen, van fysiotherapie tot gezonder eten en massages.

Kan ik thuiszorg aanvragen bij fibromyalgie?

Kunt u hulp thuis goed gebruiken door fibromyalgie of een andere vorm van reuma? Onze zorgcoördinator staat altijd klaar om u van vrijblijvend advies te voorzien.

Auteur: posted by Karel de Vries, redactie Zuster Jansen