Fistel

Een fistel is een buisvormige tunnel of gang onder de huid die ontstaat na een ontsteking, zoals bijvoorbeeld een steenpuist. Een steenpuist ontstaat door een infectie van een haarzakje, waarna er onder de huid een met pus gevulde holte ontstaat. We noemen dat ook wel een abces. Als een abcesholte naar de huid doorbreekt, ontstaat de buisvormige tunnel naar buiten en kunnen huidcellen de tunnel ingroeien. De binnenkant van de buis raakt dan helemaal bekleed met huidcellen en zo’n blijvende verbinding noemen we een fistel.

Soorten fistels

Er bestaan verschillende soorten fistels. Bij een cutane fistel loopt de fistel een stukje onder de huid door en komt enkele centimeters verder weer aan de oppervlakte. We spreken van een perianale fistel als hij tussen de anus en de huid loopt. In de bilspleet ontstaan fistels van de huid naar de haarnestcyste en dat noemen we een sinus pilonidalis. Fistels die lopen van darm naar darm of van darm naar huid worden enterocutane fistels genoemd. Heeft iemand een ontstoken kies of kaakabces en loopt er van daaruit een fistel naar de huid, dan hebben we het over een dentogene fistel.

Symptomen fistels

Er zijn veel symptomen van fistels te onderscheiden, vooral ook omdat er zo veel verschillende soorten fistels zijn. Hierbij noemen we daarom de meest voorkomende symptomen bij fistels in het algemeen. Er is bijvoorbeeld sprake van een algehele vermoeidheid en er kan ook bloedvergiftiging optreden. Iemand kan koorts en hoofdpijn hebben of zelfs epileptische aanvallen krijgen. Als de fistel bij de anus zit, is er meestal ook pijn in dat gebied en pijn bij het ontlasten. Vaak wordt er bij een fistel pus geproduceerd.

Fistel behandeling

De enige fistel behandeling die bestaat is een chirurgische behandeling. Hier zijn wel verschillende behandelmethoden voor te gebruiken. Een van die methodes voor een fistel behandeling is het chirurgisch verwijderen van de fistel. De wond dient daarna gehecht te worden. Het kan ook dat er een zogenaamde fistelplug wordt aangebracht die ervoor zorgt dat de fistel dichtgroeit en waarbij de plug zelf langzaam oplost.

Fistel verwijderen

Bij het fistel verwijderen is het heel belangrijk om alle fistels te verwijderen en wel in een zo vroeg mogelijk stadium. Een fistel reageert niet op een behandeling met bijvoorbeeld antibiotica. Wel kunnen antibiotica zorgen voor minder pusuitvloed en minder ontsteking. Als het de chirurg is gelukt om een fistel te verwijderen, dan wordt de wond daarna gehecht of juist opengelaten. In het laatste geval geneest de fistel vanzelf, vanaf de randen.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha