Frozen shoulder

De letterlijke vertaling van een frozen shoulder is een bevroren schouder. Wie last heeft van een frozen shoulder kan de schouder en arm slecht gebruiken. De schouder is pijnlijk en stijf omdat het gewrichtskapsel van de schouder verdikt en verschrompeld is. Het kan plotseling ontstaan met een hevige pijn in de schouder, waardoor de arm niet of nauwelijks te bewegen is. Heffen en draaien van de arm gaat moeilijk omdat er een tekort aan bewegingsruimte in het gewricht is.

Frozen shoulder klachten

Bij een frozen shoulder zijn klachten voornamelijk afkomstig van het ontstoken en stijf raken van het kapsel rond het gewricht. Door de ontsteking komen er verklevingen in het kapsel die de bewegingsmogelijkheden van het schoudergewricht beperken. Soms kan alleen al het aandoen van een jas of het kammen van het haar moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Frozen shoulder klachten komen het vaakst voor bij vrouwen tussen de 40 en 70 jaar.

Frozen shoulder oefeningen

Een frozen shoulder is moeilijk te behandelen maar er zijn bij een frozen shoulder wel oefeningen die u kunt doen. Het beste advies is om de arm en schouder te bewegen binnen de pijngrens. Met fysiotherapie kunt u leren hoe u die overgebleven beweeglijkheid van de arm zo optimaal kunt benutten. Vooral in de laatste fase van een frozen shoulder blijken veel mensen frozen shoulder oefeningen via de fysiotherapeut als steunend te ervaren. Een frozen shoulder herstel overigens meestal vanzelf, maar dat kan wel enige tijd duren.

Frozen shoulder behandeling

Bij een frozen shoulder is behandeling op de juiste manier natuurlijk erg belangrijk. Een onjuiste aanpak kan het genezingsproces vertragen of de aandoening verergeren. Pijnbestrijding en fysiotherapie kunnen het herstel positief beïnvloeden. Pijnbestrijding gebeurt vooral in de vorm van ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen of naproxen. Ook injecties en tabletten met corticosteroïden kunnen verlichting geven bij een frozen shoulder behandeling. Een chirurgisch ingrijpen behoort in elk geval niet tot de standaard behandelmethoden en wordt alleen overwogen als alle andere behandelingen niet het gewenste effect hebben.

Frozen shoulder injectie

Een frozen shoulder injectie wordt zoals gezegd gebruikt om verlichting te geven van de pijnklachten. De injectie vindt plaats in het gewrichtskapsel en bevat corticosteroïden. Deze behandeling wordt meestal toegepast in de eerste fase van de frozen shoulder.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha