Galstenen

Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft galstenen, maar meestal zonder er last van te hebben. Galstenen zijn harde, steenachtige massa’s die in de galblaas of in het galkanaal zitten. Ze ontstaan door het te veel indikken van galvloeistof en bestaan uit cholesterol, kalk of bilirubine (wat een afbraakproduct van rode bloedcellen is). De grootte van galstenen varieert van 1 millimeter tot wel meer dan 2,5 centimeter en er kunnen ook meerdere galstenen tegelijk voorkomen.

Oorzaak galstenen

Een echte duidelijke oorzaak bij galstenen is niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die de kans op het ontstaan van galstenen kunnen vergroten. Als iemand te veel cholesterol heeft kan er een abnormale samenstelling van de gal ontstaan. Ook een blokkering van de galuitstoot of een infectie kunnen een oorzaak voor galstenen zijn. Daarnaast spelen erfelijke factoren vaak een rol. De kans op het krijgen van galstenen wordt groter naarmate iemand ouder wordt en kinderen hebben er dan ook zelden last van. Er bestaat een verhoogde kans op het krijgen van galstenen in het geval van overgewicht.

Symptomen galstenen

Wat zijn de meest voorkomende symptomen bij galstenen? Als de galstenen in de galblaas zitten, dan geven die zelf weinig tot geen klachten. Pas als ze in de galwegen klem komen te zitten en de doorstroming van galvloeistof wordt belemmerd, treden de eerste symptomen op. Galstenen veroorzaken dan een pijnaanval omdat de galblaas de versperring probeert op te heffen en heftig gaat samentrekken. Het gevolg is een hevige pijn in de rechterbovenbuik met bijkomende klachten als misselijkheid, braken en geelzucht. Als de versperring niet kan worden opgeheven, kunnen de volgende complicaties (en dus symptomen bij galstenen) ontstaan:

  • ontsteking van de galwegen
  • ontsteking van de galblaas
  • een acute alvleesklierontsteking

Galstenen verwijderen

Er wordt altijd gekozen om galstenen te verwijderen als ze klachten geven; ook als ze toevallig worden ontdekt en eigenlijk geen klachten geven. Galstenen verwijderen gebeurt tegenwoordig niet meer door ze te verguizen. Meestal wordt de galblaas verwijderd want dat voorkomt dat er nieuwe galstenen kunnen ontstaan.

Galstenen voorkomen

Kan iemand zelf ook galstenen voorkomen? Omdat er niet veel over de oorzaak van galstenen bekend is, is het ook niet geheel duidelijk welke dieetadviezen de kans op galstenen verkleinen. Wel geldt in het algemeen dat voldoende beweging, een gezond gewicht en gezonde voeding belangrijk zijn. Eet dus gezond en vezelrijk met voldoende groente en fruit. Drink dagelijks minimaal twee liter water en drink bovendien niet meer dan twee glazen alcohol per dag.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha