Geelzucht

Veel mensen denken dat geelzucht een ziekte of aandoening is, maar in feite is het een verschijnsel (of symptoom) bij verschillende aandoeningen van de lever, galblaas en galwegen. De naam geelzucht heeft te maken met het geel zien van de huid en het oogwit. Vroeger werd hepatitis A in de volksmond ook wel geelzucht genoemd, omdat volwassenen met een leverontsteking door een infectie met het hepatitis A virus vaak last van geelzucht hadden.

Geelzucht baby’s

Geelzucht bij baby’s komt heel vaak voor, met name bij pasgeborenen. In de meeste gevallen is het dan wel onschuldig en het komt omdat de lever van een pasgeboren baby nog niet in staat is om bilirubine uit het bloed te filteren en te verwerken. Meestal wordt binnen enkele dagen deze geelzucht bij baby’s minder. Soms helpt het om een baby bij het raam te plaatsen (maar dus niet direct in de zon in verband met verbanding van de huid) want zonlicht kan deze vorm van geelzucht verminderen. Als de klachten blijven aanhouden is het altijd verstandig om een arts te raadplegen die kan onderzoeken hoe het met de leverfuncties van uw baby gesteld is.

Symptomen geelzucht

De symptomen van geelzucht zijn makkelijk te herkennen. Er is een gelige verkleuring van de slijmvliezen (oogwit en tandvlees) en ook de huid is gelig verkleurd. De urine is donkerbruin en de ontlasting ziet er vrij bleek uit. Soms wordt jeuk ook nog genoemd als een van de symptomen van geelzucht.

Geelzucht besmettelijk

Geelzucht is besmettelijk en besmet voedsel en besmet water brengen het virus over. Het virus wordt uitgescheiden met de ontlasting. Hoe slechter de hygiënische omstandigheden zijn, hoe meer de kans op besmetting toeneemt.

Geelzucht behandeling

De juiste geelzucht behandeling is afhankelijk van de aandoening die bij iemand geelzucht veroorzaakt. Gaat het om een onschuldige aandoening, dan is behandeling niet nodig en vaak ook niet eens mogelijk. Voordat er een geelzucht behandeling plaatsvindt, moet natuurlijk eerst de diagnose gesteld worden. Dit wordt gedaan door middel van bloedonderzoek waarbij naar de waarde van bilirubine gekeken wordt. Als die te hoog is, kan dat wijzen op een lever-, galblaas- of galwegaandoening. Een verdere diagnose wordt gesteld aan de hand van de overige lichamelijke klachten en door andere leverwaarden in het bloed te bepalen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha