Glaucoom

Wat is glaucoom? Een glaucoom is kort gezegd een aandoening aan de oogzenuw. De zenuwvezels van de oogzenuw gaan geleidelijk aan verloren waardoor er blinde vlekken kunnen ontstaan in het gezichtsveld. Deze vallen niet altijd direct op, waardoor een glaucoom niet altijd in het beginstadium al herkend wordt. Glaucoom is de verzamelnaam voor diverse oogziekten die gepaard gaan met deze ziektebeelden.

Glaucoom wordt ook wel ‘groene staar’ genoemd. Dit komt omdat men ten tijde van Griekse Oudheid een verkleuring van de ogen waarnam bij vergevorderde vormen van glaucoom (‘glaukos’ betekent groen). In Nederland komt een dergelijke groene verkleuring eigenlijk nog maar zelden voor.

De oorzaak van glaucoom

Het verloren gaan van de zenuwvezels van de oogzenuw, is waarschijnlijk te wijten aan een slechte doorbloeding in de zenuw. Er ontstaat op deze manier een te hoge druk binnen het oog. Deze hoge oogdruk, ook wel hoge oogboldruk genoemd, zorgt ervoor dat de bloedvoorziening van de oogzenuw wordt afgekneld. Op deze manier ontstaan de eerder genoemde blinde vlekken in het gezichtsveld.

Toch is het niet altijd een hoge oogboldruk die de oorzaak is van glaucoom, het kan ook voorkomen bij een normale oogdruk. De slechte bloedtoevoer naar de oogzenuw kan evengoed een rol spelen.

Hoe ernstig is het?

De gevolgen van glaucoom kunnen ernstig zijn wanneer de symptomen niet tijdig worden herkend. Onbehandeld glaucoom, of een behandeling die onvoldoende of te laat wordt ingezet, kan namelijk onherstelbare schade veroorzaken en kan er zelfs toe leiden dat de persoon in kwestie volledig blind wordt.

U loopt een verhoogd risico op glaucoom wanneer:

  • u een verhoogde oogdruk heeft
  • glaucoom bij u in de familie voorkomt
  • u op leeftijd bent
  • negroïde bent
  • te maken heeft met andere afwijkingen van de bloedvaten rondom het oog
  • te maken heeft met sterke bij- of verziendheid

De behandeling van glaucoom

Tijdige behandeling van glaucoom is erg belangrijk om de schade te beperken. De enige bewezen behandeling voor glaucoom is het verlagen van de oogdruk, waardoor een verdere verslechtering van het zicht wordt voorkomen. Zijn er al blinde vlekken in het gezichtsveld ontstaan, dan kan dit niet ongedaan worden gemaakt. In eerste instantie zal bij behandeling van een glaucoom gekozen worden voor oogdruppels die de druk achter het oog moeten verlagen. Het druppelen is niet altijd even gemakkelijk en praktisch, maar het is erg belangrijk dat dit stelselmatig en nauwkeurig gebeurt. Alleen dan bereiken de druppels een maximaal effect.

Naast deze behandeling kan ook een laserbehandeling worden overwogen. Dit is niet altijd mogelijk en het effect is vaak tijdelijk, maar het kan er wel voor zorgen dat u enkele jaren weinig tot geen oogdruppels hoeft te gebruiken. Welk type (laser)behandeling u krijgt, hangt af van het type glaucoom. Het kan voorkomen dat de behandeling moet worden herhaald en dat het gebruik van oogdruppels in combinatie met de laserbehandeling toch moet worden gehandhaafd.

Tenslotte kan ook een operatie worden uitgevoerd om de oogdruk te verlagen. Deze optie wordt in de praktijk echter pas door de oogarts geadviseerd wanneer de druppels en/of laserbehandeling tot onvoldoende oogdrukverlaging hebben geleid.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha