Gordelroos

Gordelroos wordt ook wel herpes zoster genoemd en is een vervelende en erg pijnlijke huidziekte. De ziekte uit zich in de vorm van rode en pijnlijke huiduitslag en kleine met vocht gevulde blaasjes die jeuken. Omdat de blaasjes meestal een soort gordel vormen, is de benaming gordelroos ontstaan.

Gordelroos besmettelijk

De huidziekte gordelroos is besmettelijk en iemand kan het oplopen via het herpes zoster virus. Ditzelfde virus is ook de veroorzaker van de waterpokken. Met name de aanwezige blaasjes op de huid (of beter gezegd het vocht in die blaasjes) zorgen voor de overdracht van het virus. Wie eenmaal een keer de waterpokken gehad heeft, blijft het virus zijn of haar hele leven lang dragen in het lichaam. Ineens kan het virus dan weer actief worden, vaak bij een verminderde weerstand. Ongeveer 1 op de 300 mensen krijgen gordelroos, waarbij de kans om het te krijgen bij vrouwen groter is dan bij mannen. Ook vanaf de leeftijd van zestig jaar is de kans groter om gordelroos op te lopen.

Symptomen gordelroos

Waar krijgt iemand mee te maken of wat zijn precies de symptomen bij gordelroos? Vaak begint het met jeuk, pijn en tintelingen op een bepaalde plek op de huid. Het zit dan vaak rond de buik of taille. Andere symptomen van gordelroos zijn vochtige blaasje die na enkele dagen opkomen en na een paar weken overgaan in korstjes. Daarna zijn ze ineens weer verdwenen. Verder treden ook moe voelen en koortsig zijn als symptomen bij gordelroos op. De pijnklachten bij gordelroos verschillen naarmate de huidziekte vordert. Eerst is de plek waar de ziekte opkomt gevoelig en tintelt de huid ook een beetje, waarna na 1 of 2 dagen de plek pijnlijk wordt. Soms blijven de jeuk en pijn erg lang aanhouden.

Gordelroos: behandeling

Is er een specifieke gordelroos behandeling beschikbaar? Omdat gordelroos een vorm van zenuwpijn is, is het van belang dat de verschillende soorten pijn op hun eigen manier behandeld worden. Neem altijd contact op met de huisarts bij gordelroos, ook als de klachten (bijvoorbeeld door zelfhulpmiddelen) verminderen. Zit gordelroos in het gezicht dan is het helemaal aan te raden een dokter te raadplegen omdat het virus de ogen aan kan tasten. Bij veel pijn kan een arts een sterker middel voorschrijven. In principe gaat gordelroos vanzelf weer over en een antiviraal middel wordt alleen maar voorgeschreven als iemand een grotere kans heeft op complicaties.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha