Griep

Wanneer iemand zich een paar dagen niet lekker heeft gevoeld, met bijvoorbeeld een loopneus, een belabberd gevoel en een pijnlijke keel, zegt diegene al gauw: volgens mij is het een griepje geweest. Maar wist u dat wat iedereen normaal gesproken griep noemt, in de meeste gevallen niet meer dan een zware verkoudheid is geweest? Echte griep heet influenza en is een virus waardoor mensen vaak wel een week goed ziek kunnen zijn. Het is echter wel een virus dat moeilijk te onderscheiden is van andere ziekten omdat de symptomen zo sterk op elkaar lijken. Wanneer u ziek wordt in de periode dat er opvallend veel mensen met dezelfde symptomen zijn, kan men haast met zekerheid zeggen dat u met griep te maken heeft. Influenza komt voor in 3 types: A, B en C. Type A is daarbij het meest besmettelijke type en ook het enige type dat zowel bij mens en dier voorkomt. B en C komen alleen bij mensen voor.

De symptomen van griep

Zoals gezegd lijken de symptomen van griep op die van veel andere ziekten en infecties. De klachten bij griep komen vaak binnen een paar uur sterk opzetten. U kunt koorts krijgen, hoofdpijn, keelpijn, koude rillingen en u kunt flink gaan hoesten. Veel mensen hebben bij griep ook last van spierpijn over het gehele lichaam. De eetlust verdwijnt en u zult zich slap en moe gaan voelen. Uw pijn en uw koorts zijn op dat moment het gevolg van het feit dat uw lichaam hard aan het vechten is tegen het virus. Omdat dit veel moeite kost en niet zo even gedaan is, zult u uw lichaam door middel van onder andere goed drinken en rusten moeten helpen. Het duurt meestal één tot twee weken tot alle verschijnselen volledig zijn verdwenen.

Griep is op zich geen ernstig virus, maar kan dat wel zijn voor bepaalde ‘kwetsbare’ mensen. Ouderen bijvoorbeeld of mensen met chronische ziekten als diabetes of astma. Door dit soort verminderde weerstand kan de besmetting flinke schade aanrichten.

Hoe besmettelijk is influenza?

Is griep besmettelijk? Het antwoord op die vraag is helaas ja. Maar hoe besmettelijk is griep dan? En hoe kijgt u het eigenlijk? Het griepvirus verspreidt zich via de lucht, maar ook via direct contact met andere besmette mensen (zoals bijvoorbeeld een hand geven). Een besmetting kan al heel snel plaatsvinden, simpelweg door een tijdje met een besmet persoon in dezelfde ruimte te zijn. Op de website van de Grote Griepmeting, die onder andere griepepidemieën registreert en meer informatie geeft, wordt gezegd: ‘Als een vliegtuig met één grieppatiënt aan boord drie uur aan de grond staat met een kapot ventilatiesysteem, dan krijgt 72 procent van de passagiers in de daaropvolgende drie dagen griep.’

Er wordt van een griepepidemie gesproken wanneer het aantal gevallen van griep (in een bepaald gebied) tijdens een bepaalde periode hoger is dan de rest van het jaar.

Hoe kunt u griep voorkomen?

Griep is lastig te voorkomen, vooral omdat u niet altijd in de gaten kunt hebben dat u in contact bent of bent geweest met een besmet persoon. De enige methode waarvan het effect bewezen is in de strijd tegen griep, is de zogeheten griepprik. Er zijn ook andere antivirale medicijnen die griep kunnen voorkomen, maar die worden meestal toegepast bij mensen die al ziek zijn om de verschijnselen af te zwakken.

Wat te doen als u griep heeft?

In principe kunt u het beste gewoon rust nemen als u griep heeft. U moet uw lichaam tijd geven om tegen het virus te vechten. U kunt bijvoorbeeld wel een paracetamol nemen om eventuele hoofd- of spierpijn te verlichten en koorts te verlagen. Mensen die bij de risicogroepen horen kunnen het beste voor het griepseizoen begint (griep komt meestal in de winter en aan het begin van de lente voor) de griepprik halen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha