Hart

Alle aandoeningen die betrekking hebben op het hart en de bloedvaten worden verzameld onder één gemeenschappelijke naam: hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. De verschillende hart- en vaatziekten zijn in vier categorieën onder te verdelen:

  • aangeboren afwijkingen zoals hartblok, hartklepafwijkingen en hartritmestoornissen;
  • aandoeningen door een vernauwing of blokkering van de bloedvaten zoals een hartinfarct, een beroerte, angina pectoris, trombose en etalagebenen;
  • een infectie of ontsteking van het hart zoals endocarditis, pericarditis, myocarditis en pantserhart;
  • overige aandoeningen die niet in de andere categorieën onder te verdelen zijn zoals aneurysma, harttamponade, cardiomyopathie en hartfalen.

Hartfalen

Als de pompfunctie van het hart verminderd is, spreken we van hartfalen. Er wordt dan te weinig bloed rondgepompt. Meestal is hartfalen een chronische aandoening. Er bestaan twee verschillende vormen van hartfalen. Bij systolisch hartfalen trekt de hartspier niet krachtig genoeg samen en deze variant komt het meeste voor. Bij diastolisch hartfalen ontspant de hartspier zich niet genoeg en vult het hart zich minder goed met bloed.

Oorzaken van hartziekten

Er zijn verschillende oorzaken voor hartziekten aan te geven, al is het daarbij wel afhankelijk van welke aandoening iemand precies heeft. Er bestaan altijd risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van een hartziekte verhogen. Zij hebben meestal te maken met aandoeningen die in de categorie vernauwing/blokkering van de bloedvaten zitten. U moet dan denken aan zaken als roken, een te hoog cholesterol, overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes. Als hartziekten in de familie voorkomen, is dat natuurlijk ook een belangrijke risicofactor.

Hartkloppingen

We hebben allemaal wel eens last van hartkloppingen en meestal is dat vrij onschuldig. Het gebeurt tijdens het sporten of bij spanning en is een normale reactie van het lichaam. Iemand kan bijvoorbeeld het gevoel hebben dat het hart te snel klopt of dat het een slag overslaat. Als dit regelmatig en langdurig voorkomt en als de hartkloppingen gepaard gaan met pijn op de borst en flauwvallen, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Hartruis

Hartruis is een geluid dat ontstaat als de bloedstroom weerstand ondervindt. Het is meestal onschuldig, maar kan ook wijzen op een hartafwijking. Hartruis komt veel voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Bij hartruis ontstaan er golfjes of wervelingen die een arts met een stethoscoop kan horen. Bij een onschuldige hartruis zijn er doorgaans geen klachten. Als die klachten er wel zijn, hebben ze meestal te maken met een onderliggende hartaandoening.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha