Hartinfarct

Wellicht kent u iemand uit uw omgeving die ooit een hartinfarct heeft gehad. Veel mensen in Nederland krijgen eens in hun leven een hartinfarct. Bij een hartinfarct sterft er een klein deel van het hart af door zuurstofgebrek. De gevolgen hoeven niet direct fataal te zijn. Maar wat is een hartinfarct? Wat gebeurt er precies bij een infarct en wat is de oorzaak? Wat kunt u doen bij een hartinfarct en wat is het verschil tussen een hartinfarct en hartstilstand? Zuster Jansen legt u op deze pagina alles uit over een hartinfarct.

Wat gebeurt er precies bij een hartinfarct?

Het hart zorgt ervoor dat bloed (en dus zuurstof) wordt rondgepompt door uw lichaam, waardoor onder andere de organen worden voorzien van zuurstof en zo kunnen blijven functioneren. De kransslagader, ook wel aorta genoemd, is de belangrijkste ader die het hart zelf van bloed voorziet. Bij een hartinfarct wordt de bloedtoevoer van de kransslagader helemaal afgesloten. Het gevolg hiervan is dat een deel van het hart geen zuurstof meer krijgt, waardoor op zeer korte termijn afsterving plaatsvindt.

Hoe ontstaat een hartinfarct?  

De oorzaak van een hartinfarct is slagaderverkalking. ‘Verkalking’ betekent dat aders dichtslibben door bijvoorbeeld ophopingen van vet en lichaamscellen in de bloedvaten. Hierdoor kunnen vernauwingen ontstaan, zoals ook in de kransslagader. Door de slagaderverkalking kan de vaatwand van de ader verzwakken en kunnen er scheurtjes ontstaan aan de binnenkant. Wanneer een ophoping van vet en lichaamscellen ineens los schiet, wordt de kransslagader geblokkeerd en kan vers bloed het hart niet langer bereiken.

Het gevaarlijke van een hartinfarct is dat men het niet ziet aankomen. Dit komt doordat u niet door heeft dat er aderverkalking plaatsvindt in uw lichaam, hier merkt u niks van. Een plotselinge blokkade van de kransslagader kan dan ook volledig uit het niets komen. Wel bestaat er hartkramp, ook wel angina pectoris genoemd. Dit kan worden gezien als een waarschuwing van een hartinfarct dat kan plaatsvinden wanneer de leefstijl van de betreffende persoon niet wordt aangepast.

Hartinfarct voorkomen

Kunt u dan op geen enkele manier een hartinfarct voorkomen? Nee. Niet volledig. Toch zijn er wel bepaalde risicofactoren te benoemen die de kans op adervernauwing vergroten. Voorbeelden hiervan zijn: roken, een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en suikerziekte. U begrijpt dat niet roken en gezonde voeding hierdoor kunnen bijdragen aan het voorkomen van een hartinfarct. Daarnaast kan de leeftijd een rol spelen, het geslacht, het hebben van overgewicht of te maken hebben met langdurige stress. Ook kunnen hart- en vaatziekten erfelijk zijn.

Hartinfarct herkennen

Een hartinfarct herkennen is zeer waardevol en kan levens redden, zowel van uzelf als van anderen. U moet zo snel mogelijk professionele hulp zoeken als u of iemand in uw omgeving een beklemmende, drukkende of benauwende pijn voelt in de borstkas. Hierbij gaat het niet om stekende pijn, omdat de pijn die u voelt bij een hartinfarct hevig is maar vrij constant. Daarnaast kunt u misselijk zijn en overmatig zweten. Uiteraard verschillen de kenmerken van een hartinfarct per persoon. Om een hartinfarct te herkennen is het ook van belang om het verschil te begrijpen tussen een hartinfarct, hartaanval en hartstilstand.

Verschil hartinfarct en hartaanval

Sommigen praten over een hartinfarct, anderen over een hartaanval. Er zit geen verschil tussen een infarct en een aanval. Met een hartinfarct en een hartaanval wordt dus hetzelfde bedoeld. Artsen zullen overigens eerder spreken van een hartinfarct.

Verschil hartinfarct en hartstilstand

Tussen een hartinfarct en een hartstilstand zit wel een verschil. Een hartinfarct kan namelijk leiden tot een hartstilstand, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Een hartstilstand kan namelijk ook andere oorzaken als gevolg hebben, zoals hartfalen of ontstekingen aan het hart.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha