Hartkloppingen

We spreken van hartkloppingen als de hartslag zomaar plotseling versnelt of onregelmatig wordt. Het komt best vaak voor en kan in de meeste gevallen geen kwaad. Als hartkloppingen langer dan enkele seconden aanhouden en een belemmering worden voor iemands dagelijkse bezigheden of tijdens de slaap, dan bestaat er een kans dat er sprake is van een hartritmestoornis. In zo’n geval zijn de hartkloppingen heftiger en kunnen soms ook wel een half uur aanhouden.

Hartkloppingen en stress

Hartkloppingen en stress hebben veel met elkaar te maken. Stress is namelijk één van de oorzaken van hartkloppingen. Bij stress maakt het lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. Er wordt adrenaline aangemaakt waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling sneller wordt en de spieren zich aanspannen.

Hartkloppingen in keel

Het komt regelmatig voor dat iemand hartkloppingen in de keel heeft. In de meeste gevallen is er verder niets om bang voor te zijn, net als bij hartkloppingen op de borst. Het gaat dan ook meestal weer vanzelf over, binnen enkele minuten. Houden de hartkloppingen in de keel lang aan of komen ze vaak terug? Raadpleeg dan een arts. Meestal worden hartkloppingen in de keel veroorzaakt door lichamelijke inspanning en stress, maar er zijn ook andere oorzaken te onderkennen. Denk daarbij aan cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken, een tekort aan vitaminen en mineralen of het gebruik van drugs en bepaalde medicijnen.

Hartkloppingen herkennen

Het is meestal erg makkelijk om hartkloppingen te herkennen. U voelt dan namelijk heel goed dat uw hart klopt. Er is niet altijd sprake van een versnelde hartslag. Wel kan het hart even snel achter elkaar kloppen of een keer een slag overslaan. Onregelmatigheid van de hartslag is ook iets waaraan iemand hartkloppingen herkennen kan. Soms treden er andere verschijnselen op bij hartkloppingen, zoals duizelig worden, benauwdheid, hoofdpijn, een gevoel van slapte, een droge mond en misselijkheid. Al dit soort symptomen kunnen op hartkloppingen wijzen.

Behandeling van hartkloppingen

In principe gaan hartkloppingen vanzelf over. Neem contact op met de huisarts als de hartkloppingen na dertig minuten rustig liggen nog niet verdwenen zijn. Dat is ook verstandig bij de volgende symptomen van hartkloppingen: kortademigheid, pijn op de borst, veel zweten, misselijk, braken en duizeligheid. Gaat het om een hartritmestoornis, dan kan de behandeling van hartkloppingen bestaan uit medicijnen zoals bloedverdunners of medicijnen die het hartritme rustig houden. Ook worden medicijnen voorgeschreven die de bloeddruk verlagen.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha