Hepatitis

De naam hepatitis komt vanuit het Grieks, waar ‘hepar’ staat voor lever’ en ‘itis’ voor ontsteking. Hepatitis is dan ook een ander woord voor leverontsteking. Hepatitis is een veel voorkomende aandoening in Nederland, zeker één op de twintig mensen krijgt te maken met een vorm van hepatitis. Leverontsteking wordt veroorzaakt door een virus. De exacte oorzaken, symptomen en behandelingen zijn afhankelijk van het type hepatitis.

Soorten hepatitis

Er zijn in Nederland verschillende soorten hepatitis. Hepatitis A, B en C komen het meest voor. Maar u kunt ook te maken krijgen met hepatitis D of E. U kunt op diverse manieren besmet raken met het hepatitis virus, afhankelijk van het type. Ook zijn de klachten per type verschillend. We behandelen hieronder hepatitis A, hepatitis B en hepatitis C.

Hepatitis A

Hepatitis A is van alle typen de minst ernstige vorm van hepatitis en deze geneest vaak vanzelf. Het virus wordt overgedragen door bijvoorbeeld besmet voedsel en drinkwater. Ook kunt u besmet raken door slechte hygiëne, doordat het virus in de ontlasting zit van een besmette persoon. De verschijnselen bij hepatitis A zijn minimaal en kunnen zelfs volledig uitblijven. Wanneer er sprake is van klachten gaat het vaak om misselijkheid, moeheid, koorts en pijn rechtsboven in de buik. Ook kan er geelzucht optreden en verkleuring van urine en ontlasting. Hygiëne speelt een grote rol bij het voorkomen van hepatitis A.

Hepatitis B

Hepatitis B kan zorgen voor een ernstige leverontsteking. Hepatitis B kan vanzelf overgaan, maar kan ook uitgroeien tot een chronische aandoening. Hepatitis B wordt overgedragen door in contact komen met besmet bloed of door onveilige seks. Om deze reden wordt bij Hepatitis B gesproken van een seksueel overdraagbare aandoening. De klachten zijn uiteenlopend en verschillend per persoon. Het kan zelfs zijn dat iemand helemaal geen last ervaart, en pas op latere termijn de klachten opmerkt. Net zoals bij iedere seksueel overdraagbare aandoening geldt bij hepatitis B dat veilig seksueel contact een grote rol speelt bij het vermijden van hepatitis B.

Hepatitis C

Hepatitis C is in de meeste gevallen chronisch. Het gaat hierbij om een ernstige leverontsteking die wordt overgedragen door bloedcontact. De ziekte geneest niet vanzelf, wanneer u te maken heeft met hepatitis C dient u dus medicijnen te gebruiken. Omdat hepatitis C vaak chronisch is kunt u weinig doen om de ziekte te voorkomen. Het vermijden van direct bloedcontact kan het risico op besmetting verlagen.

Het belang van een gezonde lever

De lever is een belangrijk orgaan in het menselijk lichaam, met veel verschillende functies. Zo maakt de lever galvloeistof aan, en stapelen vitaminen en mineralen zich op in de lever. Daarnaast zuivert de lever giftige stoffen die we binnenkrijgen via verkeerd voedsel, medicijnen of drank. Ook produceert de lever belangrijke eiwitten en vetten. Kortom: een gezonde lever is zeer belangrijk. Hepatitis is virus dat schadelijk is voor de lever. Daarom kunt u zich laten inenten tegen bepaalde vormen van hepatitis.

Vaccinatie bij hepatitis

Er zijn vaccinaties beschikbaar tegen de verschillende vormen van hepatitis. Omdat hepatitis A vaak wordt opgelopen in het buitenland, kunt u zich bijvoorbeeld laten vaccineren wanneer u op reis gaat. Op de website Vaccinatie op reis kunt u precies zien in welke landen het sterk wordt aanbevolen om u in te enten. Ook kunt u zich laten vaccineren om hepatitis B te voorkomen, hoewel dit meestal niet noodzakelijk is. Inenten tegen hepatitis C is vanwege het chronische karakter niet mogelijk.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha