Hernia

Wat is een hernia? Een hernia, ook wel breuk genoemd, is het uitbreken van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte waar dit weefsel zich normaal gesproken in bevindt. Er zijn verschillende soorten hernia’s te benoemen, op verschillende plekken in het lichaam. In principe kunnen mensen van alle leeftijden een hernia krijgen, maar ze komen over het algemeen het meest voor bij mensen tussen de twintig en de veertig jaar.

Welke soorten hernia’s zijn er en wat zijn de symptomen?

Hernia’s kunnen zoals gezegd op diverse plekken in het lichaam voorkomen. Voorbeelden zijn een liesbreuk, een littekenbreuk, een navelbreuk en één van de bekendste: de hernia van de lendenwervelkolom (deze heet ook wel rughernia of hernia van de onderrug). De symptomen van iedere soort hernia kunnen sterk van elkaar verschillen, maar zelfs twee mensen met dezelfde soort hernia kunnen heel andere symptomen ervaren. De één heeft bijvoorbeeld geen pijn, waar de ander juist heel veel pijn voelt. Per genoemde variant van de hernia zetten we even wat symptomen op een rijtje:

Liesbreuk

Een liesbreuk zorgt voor een bult in de lies, die meestal geen pijn veroorzaakt en soms zelfs een stukje kan worden teruggeduwd. Veel mensen geven echter wel aan dat er een zeurderig, branderig gevoel aanwezig is dat erger wordt wanneer er meer druk op de lies komt te staan (tillen, hoesten etc.)

Navelbreuk

Bij een navelbreuk bevindt zich bij de navel een gaatje, waar een stukje buikvlies naar buiten komt. Bij een navelbreuk is niet altijd sprake van symptomen. Er kan een lichte zwelling (zonder pijn) zijn ter hoogte van de navel, een pijnlijke zwelling op diezelfde plek, plots opkomende buikkrampen en buikpijn, en braken.  Soms lopen mensen echter jaren rond met een navelbreuk zonder het te weten.

Littekenbreuk

Bij een littekenbreuk is er sprake van pijn op de plek waar een operatie heeft plaatsgevonden. Het litteken is ‘gebroken’ en er kan buikinhoud gaan uitpuilen. Ook de symptomen van deze soort hernia kunnen van elkaar verschillen. Bij lang staan, lang zitten of zwaar tillen zal men bijvoorbeeld meer last hebben van pijn op de specifieke plek. Andere symptomen kunnen een vol, drukkend of branderig gevoel zijn.

Rughernia

Bij een rughernia is het meestal zo dat er pijn is in de (onder)rug, die kan uitstralen naar één of beide benen, de rest van de rug en de billen. Deze pijn wordt erger wanneer er druk op wordt uitgeoefend (zoals bij persen, hoesten, niezen etc.). Een ander symptoom zou kunnen zijn dat u minder goed kunt bukken met gestrekte knieën en dat u minder ver dan normaal met uw vingers bij de grond komt.

De oorzaken

Een hernia kan aangeboren zijn, wat in meer dan de helft van de gevallen vaak zo is, maar kan ook het gevolg zijn van een bepaalde levensstijl of bepaalde activiteiten. Wanneer u werkzaamheden verricht die uw rug zwaar belasten, zoals veel tillen en schuiven, kan dat een hernia veroorzaken. Ook een slechte spierconditie en gebrek aan beweging kunnen oorzaken zijn. Een hernia kan plots op komen zetten en door behandeling worden verholpen, maar het kan ook chronisch zijn. Wanneer een acute hernia niet geneest of behandeld wordt, zal deze bijna altijd overgaan in een chronische aandoening.

Hoe wordt een hernia behandeld?

Veel van de hernia’s genezen binnen zes tot acht weken vanzelf. Gebeurt dat niet, dan is een behandeling van de hernia op verschillende manieren uit te voeren. Het hangt van de soort hernia en uiteraard uw doktersadvies af of u de hernia het beste operatief kunt laten verwijderen. Alternatieven voor een operatie, die in een deel van de gevallen kan worden ingezet (bijvoorbeeld wanneer er geen sprake is van acute hernia, of wanneer de klachten nog in het beginstadium zijn), zijn: fysiotherapie, chiropractie, kinesitherapie of epidurale infiltratie.

Een hernia voorkomen is niet altijd mogelijk, maar met een goede lichaamshouding en een niet te zware belasting van de rug, verkleint u zelf al de risico’s. Heeft u door een hernia veel pijn en is er geen partner/familielid om thuis voor u te zorgen en u te helpen? Dan kan zorg van Zuster Jansen wellicht een oplossing voor u zijn.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha