Herpes

Een koortslip of herpes labialis is een besmettelijke virusinfectie, veroorzaakt door het herpes simplex virus. Het uit zich meestal in een onschuldige huiduitslag op of rond de lippen en de neus. Er vormt zich een blaasje dat als het gaat genezen een korstje wordt. De verschijnselen van een koortslip kunnen regelmatig terugkeren omdat het virus in het lichaam blijft. In principe heeft een koortslip niets te maken met de seksueel overdraagbare aandoening herpes genitalis, maar in heel zeldzame gevallen kan een koortslip wel herpes genitalis veroorzaken (door orale seks).

Oorzaak herpes

De oorzaak van herpes labialis is dus een virusinfectie (herpes simplex). Meestal worden mensen als kind al besmet met het virus. De symptomen van herpes zijn dan een hoge koorts, opgezwollen lymfeklieren en een branderig gevoel in de mond. Er ontstaan pijnlijke blaasjes in de mond en vaak wil een kind dan ook niet eten. Na tien tot veertien dagen zijn de koortsblaasjes verdwenen. Het virus blijft hierna altijd in het lichaam aanwezig en kan van tijd tot tijd de kop opsteken. Bij een actief virus na een eerste besmetting veroorzaakt het virus koortsblaasjes bij de lippen. De oorzaak van herpes of een koortslip is op zo’n moment vaak op een moment van verminderde weerstand zoals bij stress, vermoeidheid en menstruatie. Soms is het lichaam bezig om andere infecties te bestrijden (denk aan griep of verkoudheid) waardoor het herpesvirus geactiveerd wordt en een koortslip veroorzaakt.

Herpes: besmettelijk virus

Herpes is besmettelijk bij direct contact. Het virus zit in de vochtige blaasjes en kan door zoenen worden overgebracht. Ook door aanraking van het lipblaasje met de vingers en daarna het schudden van iemands hand wordt het virus soms overgebracht. Het besmettingsgevaar is geweken als de blaasjes zijn opgedroogd of als er een korstje op zit. De incubatietijd (dat is de tijd tussen de besmetting met herpes en het ontstaan van de klachten) is gemiddeld vier dagen. Overigens kan dat soms wel variëren van twee tot twaalf dagen.

Behandeling herpes

Voor de behandeling van herpes worden meestal medicijnen gebruikt. Een crème kan de klachten bijvoorbeeld verminderen, maar de aandoening genezen is niet mogelijk. Het is belangrijk om de middelen te gebruiken bij de eerste verschijnselen of bij terugkerende verschijnselen. Bij de apotheek en drogist zijn ze gewoon verkrijgbaar, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap. Ten tijde van de blaasjes kan zinkzalf gebruikt worden ter verzachting. Een goede weerstand geeft een koortslip minder kans. Zorg daarom altijd voor goede voeding, regelmatige ontspanning en voldoende lichaamsbeweging.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha