Hersenbloeding

Bij ongeveer 20 procent van alle beroertes kunnen we spreken van een hersenbloeding. Veel mensen denken dat een hersenbloeding en een herseninfarct hetzelfde zijn, maar dit gaat slechts om de uitvalsverschijnselen. De oorzaken van een herseninfarct en een hersenbloeding zijn heel verschillend. Zo gaat het bij een herseninfarct om een verstopping, en bij een hersenbloeding om een scheurtje in het bloedvat. Bij een CT-scan in het ziekenhuis is het verschil duidelijk te zien.

Hersenbloeding gevolgen

De gevolgen van een hersenbloeding komen overeen met die van een herseninfarct. Wel hangt het af van het gedeelte van de hersenen dat beschadigd is geraakt, en hoe groot de schade is. De beroerte heeft invloed op de controle over de spieren vanuit de hersenen. Hierdoor kunnen lichaamsdelen verlamd raken en kan de patiënt moeite krijgen met het begrijpen, spreken en lezen van de taal. Ook kan er iets veranderd zijn in het gevoel, waardoor de patiënt het verschil niet meer voelt tussen warm en koud, of objecten niet meer herkent op de tast. Een aantal van de uitvalsverschijnselen kan blijvend zijn, terwijl een ander deel met therapie nog (gedeeltelijk) te herstellen is.

Symptomen hersenbloeding

Een hersenbloeding is net als de andere vormen van beroertes te herkennen aan een aantal verschijnselen. Zo kan de persoon in kwestie ineens vreemd gaan praten, niet meer uit zijn woorden komen of een scheef hangende mond krijgen. Ook kan een lichaamsdeel verlamd raken. Het is moeilijk te herkennen of je te maken hebt met een TIA, een herseninfarct of een hersenbloeding. Omdat de verschijnselen alleen bij een TIA uit zichzelf weer wegtrekken, is het verstandig om de zaak niet af te wachten en direct 112 te bellen. In het ziekenhuis wordt de beroerte behandeld door middel van trombolyse. Hoe eerder de behandeling start, hoe kleiner de kans op blijvende schade.

Een zorg minder

Het leven na een beroerte, of het leven met iemand die een beroerte heeft gehad, kan lastiger worden als de gevolgen ernstig zijn. Er kan behoefte ontstaan aan meer of intensievere zorg. Neem contact op met de zorgcoördinator van Zuster Jansen om te kijken wat we voor u kunnen betekenen. Wilt u meer weten over beroertes, kijk dan op onze Zorgkompas pagina’s over beroerte (ook wel CVA), TIA en herseninfarct.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha