Herseninfarct

‘Infarct’ is de medische term die wordt gebruikt voor ‘afsterven van weefsel’. Als het weefsel niet door het lichaam wordt voorzien van voldoende bloed en zuurstof kan er een infarct optreden. Een bekend fenomeen is een herseninfarct. Een deel van de hersenen krijgt dan geen zuurstof en voedingsstoffen meer, waardoor dit gedeelte van de hersenen minder gaat functioneren of zelfs afsterft. Bij 80 procent van de beroertes is er sprake van een herseninfarct. Het is een veel voorkomende aandoening bij ouderen.

Herseninfarct: oorzaak en gevolg

Bij verkalking van de aderen hopen vetten zich op aan de binnenkant van de ader. Dit is dan ook de oorzaak van een herseninfarct. Het gevaar hierbij is dat dit tijd in beslag neemt, dit gaat ongemerkt aan u voorbij. Er zijn echter wel een aantal risicofactoren die de kans op een herseninfarct vergroten.

  • Oudere leeftijd
  • Roken
  • Hoge bloeddruk
  • Hart-en vaatziekten in de familie
  • Overgewicht
  • Suikerziekte
  • Stress

De gevolgen van een herseninfarct kunnen fataal zijn. U kunt bijvoorbeeld aan delen van het lichaam verlamd raken. Ook kan u aan de gevolgen overlijden.

Nazorg bij een herseninfarct

Wanneer het ziekenhuis heeft beslist dat u als patiënt thuis kunt blijven wonen, en niet in een zorginstelling hoeft worden opgenomen om te revalideren,  is dit natuurlijk erg fijn. Alsnog zal de arts u adviseren om verzorgende hulp in te schakelen, om u bepaalde werkzaamheden of activiteiten uit handen te halen. Zuster Jansen kan u helpen de nodige zorg uit handen te nemen, zodat u zich daar geen zorgen meer over hoeft te maken. Zuster Jansen is gespecialiseerd in 24-uurs zorg, waarbij u alle zorg krijgt die u nodig heeft. Er wordt dan eerst voor u een plan op maat gemaakt, zodat de zorg aansluit bij uw persoonlijke situatie. De zorgverleners van Zuster Jansen zullen u zo goed mogelijk helpen met het voorkomen van een eventueel volgend herseninfarct.

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha