Hielspoor

Hielspoor of calcaneusspoor is een botuitsteeksel onder aan het hielbeen. Het is een benige uitwas (of doornvormige verkalking) en zit ter hoogte van de aanhechting van het peesblad. Maar liefst 75% van de volwassen bevolking in Nederland heeft zo’n botuitsteeksel, maar het hoeft lang niet altijd te leiden tot het ontstaan van pijn. Als er wel pijn optreedt bij hielspoor (dit is het geval bij zo’n 300.000 tot 400.000 Nederlanders) dan wordt dit veroorzaakt door een niet-bacteriële ontsteking aan het peesblad; meestal als gevolg van overbelasting van de voet.

Hielspoor symptomen en oorzaken

Aan het hielbeen bevindt zich een peesplaat die onder de gehele voetzool doorloopt. Het helpt de voet afwikkelen van de hiel naar de tenen als er een stap wordt gezet. Bij een te zware belasting komen er scheurtjes in de pees ter hoogte van het hielbeen. Omdat het lichaam deze scheurtjes wil gaan herstellen, kan het lichaam bot aanmaken om de verbinding tussen hielbeen en pees te verstevigen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er hielspoor ontstaat. De hielspoor symptomen die optreden, zijn in principe in één woord samen te vatten, namelijk: pijn. En dan met name pijn aan de onderkant van de hiel. De pijn begint meestal vrij mild en komt alleen maar voor bij het de voet opnieuw belasten na een periode van rust. Dat kan bij het opstaan zijn of nadat iemand lang gezeten heeft. De plaats van de pijn is vaak heel precies aan te wijzen. Een paar passen later is de pijn vaak al weer verdwenen. Als de pijnklachten langer aanhouden, kunnen ze ook heviger worden en duurt het langer voor de pijn weer wegzakt. Ook na rust nemen komt de pijn dan terug en een bijkomend gevolg is dat de voet stijf wordt.

Hielspoor behandelen

Als iemand hevige klachten heeft, is het belangrijk om hielspoor te behandelen. Meestal weet een arts al aan de hand van de klachten die een patiënt heeft dat het om hielspoor gaat. Behandelen wordt dan vaak gedaan door een fysiotherapeut of podotherapeut. Soms wordt er door een arts allereerst een röntgenfoto gemaakt waarop een hielspoor gemakkelijk te herkennen is en een breuk eveneens snel uitgesloten kan worden. Hielspoor behandelen met behulp van fysiotherapie vindt meestal plaats in de vorm van oefeningen om de houding te verbeteren. Middels massage wordt de doorbloeding ook verbeterd en kan een eventuele ontsteking zich beter herstellen.

Hielspoor zooltjes

Een podotherapeut meet bij een hielspoor soms zooltjes aan om de hiel te ondersteunen en de pijnklachten te verminderen. Veel schoenen beschikken nu eenmaal over een matig voetbed en weinig demping. Door bij hielspoor zooltjes te gebruiken wordt het voetbed verbeterd en is er extra demping aanwezig, zodat er minder stoten op de hiel bij het lopen terechtkomen.

Hielspoor tapen

Een vrij nieuwe behandeling bij hielspoor is tapen. De voet wordt dan zo ingetapet dat voorkomen wordt dat de aanhechting van de peesplaat continu kleine beschadigingen oploopt. Uiteraard is het wel van belang dat bij een hielspoor het tapen van de voet deskundig wordt gedaan, anders wordt juist het tegenovergestelde bereikt. Let ook op dat de huid niet beschadigt als er permanent tape om gewikkeld wordt.

 

 

Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
Stel hieronder uw vraag:

*

*

*

*

captcha